Op bezoek bij Buurtmoestuin Korvel

fullsizeoutput_14fd

Zaterdag 10 mei brachten Malin, Carla en Celeste een bezoek aan Buurtmoestuin Korvel in Tilburg. Een aantal vrijwilligers hielp die dag mee in het kader van NL Doet, de grote vrijwilligersactie van Nederland. We wilden meer weten over de achtergrond van de Buurtmoestuin en hoe deze stand is gekomen. We werden hartelijk ontvangen door Kees de Rooij, een van de vrijwilligers. Hij vertelde ons dat de Buurtmoestuin onderdeel is van vrijwilligersorganisatie Stichting Social Energy.

Start Buurtmoestuin Korvel
De moestuin is gelegen op een stuk grond achter het kerkhof van de Korvelse kerk. Het parochiebestuur De Goede Herder heeft de grond beschikbaar gesteld voor dit mooie initiatief. In mei 2017 zijn ze gestart met een groot aantal vrijwilligers. Dit was redelijk laat in het kweekseizoen maar toch kon er nog heel wat geoogst worden. Mede dankzij de hulp van sponsors konden een gereedschapsschuur, een compostbak, kweektafels en een bouwkeet aangeschaft worden.

In de praktijk
De Buurtmoestuin is dagelijks geopend er zijn altijd vrijwilligers aanwezig. Er is geen speciaal rooster, volgens Kees de Rooij gaat het als vanzelf. Ieder doet waar hij goed in is of waar zijn passie ligt. Voor de een is dat schoffelen, een ander zaait liever, weer een ander maakt geneeskrachtige zalf van bloemen uit de bloementuin etc. Vrijwilligers hebben de eerste keuze wanneer groenten geoogst kunnen worden. Wat over is wordt verkocht aan restaurants of winkels in de buurt. Het is de bedoeling dat de moestuin zichzelf kan gaan bedruipen.

Energy Garden
Een Energy Garden is een collectief tuinproject waarin mensen, jong en oud, vrijwilligers uit de wijk  elkaar ontmoeten en samen groenten gaan verbouwen. De effecten van een Energy Garden zijn onder andere kennisdelen, sociale cohesie verbeteren, gezondheid stimuleren, zelfredzaamheid, leefbaarheid en wijkeconomie bevorderen. Samen in de tuin werken is ontspannend, maar ook leerzaam: zelf groente- en fruittelen is een gezonde bezigheid die kennis en vaardigheden van mensen vraagt en mensen uitdaagt om (weer) van elkaar te leren. Daarnaast werkt het armoedeverzachtend en veiligheidsverhogend voor de buurt.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s