Stand van zaken Samentuin Vrijhoeve

Overleg werkgroep Samentuin Vrijhoeve
24.10.18 vergaderde de werkgroep. We maakten kennis met Lieven David van Velt België en met Anita, een nieuwe vrijwilliger.

De belangrijkste punten:

Velt

Lieven David was vanuit Velt bij de vergadering aanwezig. Velt is een organisatie die ondersteunt bij het opzetten van ecologische samentuinen. Hij gaf ons waardevolle tips en is ook mee gaan kijken naar het perceel achter de brandweerkazerne. We kunnen als Samentuin Vrijhoeve een Velt-werkgroep worden, we hoeven dan zelf geen vereniging of stichting op te richten.

 

Cursus ecologisch moestuinieren
Vier leden van de werkgroep doen mee aan de cursus ecologisch moestuinieren die verzorgd wordt door Velt Tilburg. De cursus wordt gegeven bij Agro Nova in Sprang-Capelle. Er is veel belangstelling, meer dan 30 mensen doen uit Sprang-Capelle en omgeving doen mee. De eerste twee avonden werden verzorgd door Vincent de Wolff, biologisch tuinier uit Oosterhout, de laatste twee avonden door Christ van Geel van Velt Tilburg. Het zijn boeiende avonden. We krijgen allerlei informatie en tips die we straks kunnen gebruiken als we kunnen starten.

ecologisch moestuincursus 2018 def (3)

Stand van zaken gemeente
Onze aanvraag omgevingsvergunning is (20-09) in behandeling genomen. We hebben een vergunning aangevraagd voor ‘handeling in strijd met de regels ruimtelijke ordening’ en ‘bouwen’. De gemeente wil nog aanvullende informatie m.b.t. het bouwwerk.

Elzenhoven PG-tuin
Er is een gesprek geweest met een contactpersoon van Contour de Twern en twee medewerkers welzijn van Elzenhoven

Aanleiding voor het gesprek was het initiatief van Herman Hoefnagel (buurtbewoner) om ook een (kleine) ‘moestuin’ op te starten op het terrein van Elzenhoven, maar dan specifiek voor de bewoners met dementie (psycho-geriatrie).

De pg-tuin wordt een kleine beschermde tuin, alleen voor de bewoners. Ze hebben geen extra vrijwilligers nodig. Afgesproken is om elkaar op de hoogte te houden en te versterken waar mogelijk.

Basisschool de Rank

schoolmoestuinieren
Basisschool de Rank is betrokken bij de Samentuin. Binnenkort gaat de subwerkgroep natuureducatie in gesprek met de directeur van de basisschool.
Info over schoolmoestuinieren vanuit Velt.

Tuinontwerp
We bekijken samen het tuinontwerp van Ted. Brainstorm: wat komt er in, waar moeten we op letten? Afscheiding van wilgentenen, pergola bij entree, rustbankjes met leuningen, paden met halfverharding, zijpaadjes met stoeptegels, afdakje/ luifel, compostbak, rechthoekige groentetuin (meest praktisch) met zes bedden van 1.20 m. breed, laagstam fruitbomen, kippen..

Interview
Er komt binnenkort een interview in het Brabant Dagblad en in de plaatselijke krant over de Samentuin.

Wordt vervolgd…

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s