Op bezoek bij de ecologische tuin van Jules in Berkel Enschot

Maandag 19 augustus gingen wij: Malin, Ted, Tjeerd en Carla, op bezoek bij de ecologische tuin van Jules in Berkel Enschot. Het moestuinencomplex De Kraan aan de rand van Berkel Enschot is sinds 2 jaar op deze locatie gevestigd. Op hun vorige stek moesten helaas woningen komen. De gemeente Tilburg zorgde voor een nieuwe plek met alles erop en eraan.

De eerste indruk
Jules heeft samen met zijn vrouw een stuk grond van 300 m2. Hij is actief voor Velt, een vereniging voor ecologisch leven en tuinieren. We werden hartelijk ontvangen met koffie en koek. Jules vroeg wat onze eerste indruk was van zijn tuin. Wat meteen opviel was de diversiteit. Groente, kruiden, bloemen vormen een geheel en het is een feest voor de zintuigen.

Niet alles van een soort bij elkaar om ziekten en plagen te voorkomen
Geen rijtjes met groente of afgebakende stukjes grond. Niet alles van een soort staat bij elkaar. Bonen vind je bijvoorbeeld op verschillende plekken in de tuin. Dat is niet alleen omdat het er aantrekkelijk uitziet, het past binnen de uitgangspunten van ecologisch tuinieren. Zo is de kans kleiner dat de hele oogst verloren gaat aan ziekten en plagen. Bij ecologisch tuinieren probeer je ziektes en plagen te voorkomen door natuurlijke omstandigheden na te bootsen en het is belangrijk dat bestuivers de tuin aantrekkelijk vinden.

Verboden te spitten
De paden door de tuin liggen in de vorm van een bladnerf en zijn bedekt met een dikke laag houtsnippers, onkruid krijgt zo weinig kans. De plantbedden zijn vrij smal zodat je overal goed bij kunt. Wat je op het oog niet ziet, is dat er niet gespit wordt in hun tuin. Dat is om het bodemleven vol bacteriën, schimmels en insecten niet te verstoren.

Mulching
Jules zweert bij mulching: de grond tussen de planten bedekken met een dikke laag van blad en groenafval om onkruid te voorkomen. Bijkomend voordeel is dat de grond zo minder snel uitdroogt. Het is belangrijk dat je niet over bedden loopt die leeg staan, want anders trap je de grond aan en raakt de bodemstructuur alsnog verstoord.

Ecologisch tuinieren: weinig werken, veel genieten
Of het veel werk is om ecologisch te tuinieren. Jules zegt van niet want je hoeft niet te spitten, te harken en te schoffelen en watergeven hoeft alleen bij het zaaien of planten. Ze geven zelfs geen water bij extreme hitte. En toch staat alles er goed bij. Twee keer in de week zijn ze een paar uurtjes op de tuin om alles even na te lopen en om te genieten van de tuin. Planten en oogsten is eigenlijk het meeste werk.

Biologische zaden
Het is belangrijk om alleen biologische zaden te gebruiken anders is het niet zeker of ze behandeld zijn met insecticiden, wat weer negatieve gevolgen kan hebben voor insecten.

Insecten aantrekken en plaagdieren weghouden
Langs de randen van de tuin staan bloeiende planten die veel nectar bevatten en insecten aantrekken. Verspreid door de tuin staan sterk geurende gewassen, zoals koriander en venkel. Zo breng je plaagdieren die op de geur van bepaalde groente afkomen, in de war. Een natuurlijke manier om plagen te voorkomen.
De holletjes van muizen stopt Jules dicht, zodat muizen wegblijven en als er slakken zijn, dan raapt hij ze en verwijdert ze uit de tuin.

Creatief met restmateriaal
Met restjes hout heeft Jules een mooi insectenhotel gemaakt. Dit wordt druk bezocht. Met wat creativiteit kom je een heel eind. Ook het poortje van takken van de hazelaar is van zijn hand.

Rondleiding
We kregen nog een rondleiding langs de andere moestuinen en het clubgebouw. Het complex is verdeeld in ecologische en traditionele tuinen. Volgens Jules gaan steeds meer tuiniers over op ecologisch tuinieren.

Gewoon omdat ze zien dat het werkt.

 

 

Een gedachte over “Op bezoek bij de ecologische tuin van Jules in Berkel Enschot

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s