Officiële start van Ecologische Samentuin Vrijhoeve

Deze slideshow vereist JavaScript.

Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar nu is het dan zover, we kunnen officieel van start met de ecologische samentuin!

Malin Wittebol won in 2017 met haar idee voor een ecologische kruidentuin in de wijk Vrijhoeve in Sprang-Capelle de prijs voor het Beste Idee van Waalwijk. De beoogde locatie aan de Koekoek bleek na het uitreiken van de prijs niet beschikbaar, dus werd er gekeken naar een andere locatie. Dit werd het terrein ten zuiden van de brandweerkazerne.

Samentuin
‘Hoe mooi zou het zijn om samen met de wijkbewoners een ecologische samentuin te realiseren. Een ontmoetingsplek voor jong en oud. Waar je samen bloemen, groente, fruit en kruiden kunt telen en oogsten. Een tuin waar ouderen rond kunnen wandelen, op een bankje kunnen zitten met een kopje koffie en waar ze kunnen bloemschikken of meehelpen in de tuin.

Waar basisschoolkinderen op een speelse manier leren hoe je groente en fruit moet telen, insecten kunt leren herkennen of hoe je kruidenthee kunt maken. Een aantrekkelijke tuin voor mens en dier. Waar buurtbewoners, vlinders, bijen en vogels zich thuis voelen.’

Lange adem
Er werd een werkgroep geformeerd die met enthousiasme aan de slag ging. Zorgcentrum Elzenhoven en basisschool de Rank sloten zich aan. De groep werd een werkgroep van Velt, een vereniging voor ecologisch leven en tuinieren. Velt ondersteunt ons bij het realiseren van de samentuin door middel van advies, cursussen enz. Er moest aan allerlei voorwaarden voldaan worden voor het verkrijgen van de vergunning. Gelukkig hielden we de moed erin en op vrijdag 18 oktober 2019 werd de start van de samentuin gevierd. Hiervoor waren alle vrijwilligers, vertegenwoordigers van de doelgroepen en van Velt en wethouder Daandels uitgenodigd.

Speech en eerste spade
Malin Wittebol vertelde over haar ervaringen met de totstandkoming van de samentuin en keek met vertrouwen vooruit naar de toekomst. Ze was blij dat we na ruim 2 jaar onderhandelen met de gemeente nu samen met de vrijwilligers van start kunnen gaan.  Wethouder Daandels bevestigde in zijn speech dat het een traject van de lange adem is geweest en dat de gemeente daar voor toekomstige projecten lering uit heeft getrokken. Hij was blij dat de samentuin er nu komt en wenste ons veel succes.

Een aantal van de activiteiten van de samentuin richt zich op ouderen en op natuureducatie voor kinderen van groep 5/6 van basisschool De Rank.

Om de start van de samentuin te symboliseren werd de eerste spade in de grond gestoken door de 87-jarige Riet Paijmans, bewoonster van Woonzorgcentrum Elzenhoven en de 3-jarige Celeste Odijk uit de Ekster. Wethouder Daandels hielp een handje mee.

Natuurlijk moest er getoost worden op dit bijzondere moment.

Aan de slag
Het terrein waar de samentuin komt, ligt nu nog braak maar daar komt hopelijk snel verandering in. Voor het zware werk zoals omploegen, frezen, duikers plaatsen, paden aanleggen en dergelijke hebben diverse lokale bedrijven hun steun toegezegd. Het lichtere werk, zoals schilderen van de container, plaatsen van het gereedschapshok, het plaatsen van de afrastering en zaaien en planten, kunnen we zelf. We zijn nu met ongeveer 16 vrijwilligers die staan te popelen om te beginnen.

Wat zou het mooi zijn als de samentuin tot bloei komt en het een fijne plek wordt voor iedereen in de wijk, jong en oud!

Meer weten of meedoen
Neem contact op via samentuinvrijhoeve@gmail.com of via onze blog.

2 gedachten over “Officiële start van Ecologische Samentuin Vrijhoeve

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s