Bezoek aan de Fruitboogerd in Gilze

Deze slideshow vereist JavaScript.


Om inspiratie op te doen voor onze Samentuin brachten Malin, Tjeerd, Anita, Bert en Carla maandag 13 januari een bezoek aan de Fruitboogerd in Gilze. We werden hartelijk ontvangen door Jos Dilven.

‘Geboren onder de fruitbomen’
Jos en zijn broer Jan zijn naar eigen zeggen ‘geboren onder de fruitbomen’. Opa was fruitteler en veel familieleden zitten in het fruit. Uit hobby zijn ze begonnen met het verzamelen van oude fruitrassen en het vormen van leibomen. Ze hebben een passie voor fruitbomen, het opkweken, snoeien en vormen. En ze genieten van de dieren die op de fruitbomen afkomen zoals vogels, bijen en allerlei andere insecten.

Diversiteit en aantrekkelijkheid
Met veel enthousiasme vertelde Jos over allerlei facetten van fruitbomen.
Omdat we een deel van de Samentuin aan willen planten met fruitbomen, waren we benieuwd naar zijn ideeën. Hij adviseerde ons om voor de diversiteit en de aantrekkelijkheid van de Samentuin laag- en hoogstam te combineren en te variëren in de periode van rijping (vroeg, midden, laat) en in de verschillende soorten fruitbomen (appels, peren, pruimen, abrikozen, mispels etc.)

Tips van Jos
Voor hoogstam zijn de walnoot, de tamme kastanje en de amandelboom zeer geschikt. Deze hoeven bijna niet gesnoeid te worden en de vruchten vallen vanzelf naar beneden. Een hoogstam appelboom moet je veel vaker snoeien en hiervoor heb je hoge ladders nodig. Ook waarschuwde hij ervoor de bomen niet te dicht op elkaar te plaatsen; de kruin van een boom wordt al snel zo’n 8 meter breed en je hebt minimaal een meter tussen de kruinen nodig. Het is verstandig om voorzichtig te zijn met fruitbomen die gevoelig zijn voor ziekten. Besdragende struiken tussen de fruitbomen trekken vogels aan die tegelijkertijd insecten opeten. Dit voorkomt veel aantastingen en werk in de tuin. Door witte en rode klaver onder de bomen te zaaien, trek je veel bijen en vlinders aan. Een ander voordeel van klaver is dat het een stikstofbinder is. Als de appelbomen uitgebloeid zijn, is er vaak een tekort aan nectar. Een tamme kastanje produceert dan volop nectar zodat er dan voldoende nectar voor de bijen is.

Snoeien
Jos en Jan geven ook snoeicursussen, die geven ze bij voorkeur op locatie. Als wij dit voorjaar onze fruitbomen aanplanten, dan moeten ze in het tweede jaar gesnoeid worden.

Na de uitgebreide rondleiding door ‘de Fruitboogerd’ boomden we bij koffie met koek nog even verder over fruitbomen en aanverwante zaken.

Beplantingsvoorstel
Afgesproken is dat Malin de tekening van de tuin naar Jos mailt en dat hij a.h.v. onze wensen een beplantingsvoorstel doet. Hij wil graag een kijkje komen nemen bij de Samentuin.

Het was een interessante middag.
Wordt vervolgd!

Meer informatie over de Fruitbogaard

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s