Bezoek aan de kruidentuin van Het Witte Kasteel

Deze slideshow vereist JavaScript.

Woensdag 15 januari brachten Malin, Yolande, Anita, Bert, Tjeerd en Carla een bezoek aan de kruidentuin van Het Witte Kasteel in Loon op Zand. We werden hartelijk ontvangen door herboriste en coördinator kruidentuin Marga Boutkan. Marga is ook voorzitter van het Herboristengilde. Dit is een vereniging van kruidenkundigen, die een door het Herboristengilde aangewezen opleiding hebben afgerond of met jarenlange kruidenervaring die door het Gilde als gelijkwaardig wordt beschouwd.

In september 2015 is het Witte Kasteel begonnen aan een nieuwe start. Het is grondig gerenoveerd en op het landgoed bij het kasteel is door vrijwilligers een kruiden-, moes- en bloementuin aangelegd en een rosarium en hoogstamfruitboomgaard.

Ontwerp
Marga gaf ons een rondleiding en vertelde gepassioneerd over de ideeën achter de kruidentuin. De tuin is een combinatie van een Engelse tuin en een landschapstuin. Centraal in de tuin is een cirkel met een zonnewijzer en vanuit die centrale plek is de tuin verder aangelegd. Rond de zonnewijzer staan extra geurende kruiden. In de andere bedden staan geneeskrachtige kruiden, kruiden voor etherische oliën, weerstandskruiden, kruiden voor verzorgingsproducten.

Indeling
Er zijn paadjes bedekt met houtsnippers en om de bedden en paden van elkaar te scheiden, zijn ijzeren banden gebruikt die deels verzonken liggen in de aarde. Het geheel ziet er verzorgd uit. Ook is er een overdekt laantje door de rozentuin richting de zonnewijzer.

Geneeskrachtige kruiden
Marga is deskundig op het gebied van geneeskrachtige kruiden. Ze gaf ons uitleg over de werking van de verschillende kruiden en tincturen/ zalven die daaruit gewonnen kunnen worden. De kruidentuin wordt onderhouden door vier vrijwilligers. Op dit moment is de tuin in winterse rust dus staat er weinig of niets in bloei, maar toch krijgen we een goede indruk van deze zorgvuldig opgezette kruidentuin. Ze verkoopt zelf geen kruidenpreparaten omdat met het voorschrijven van geneeskrachtige kruiden strenge wetgeving is gemoeid. Wel maakt ze tincturen en zalfjes voor eigen gebruik.

Officinalis
Als het kruid de toevoeging officinalis heeft, dan betekent het dat het een erkend geneeskruid is. Het liefst heeft ze alleen de oorspronkelijke kruiden in de tuin, maar dat lukt niet altijd.

De rondleiding ging ook door de moes- en bloementuin en door de hoogstamfruitboomgaard.

Het was een interessante middag waarbij we hebben weer van alles hebben opgestoken. We kunnen aan de slag met het ontwerp en de inrichting van onze eigen kruidentuin.

Workshops
Marga is ook natuurcoach en verzorgt workshops op het gebied van kruiden. Het zou leuk zijn als ze t.z.t. een workshop kan geven voor onze Samentuin.
Voor meer info over Marga, ga naar www.giftsofnature.nl.

Meer info over Het witte Kasteel

2 gedachten over “Bezoek aan de kruidentuin van Het Witte Kasteel

  1. Het was een inspirerend bezoek. Prachtige locatie en zo dichtbij. Het zal interessant voor ons zijn om de groei en bloei van deze tuin in de komende maanden te volgen. Zondags is de kasteeltuin open en is er een gelegenheid om wat te drinken.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s