Natuureducatieproject Samentuin Vrijhoeve start; groep 6 van Basisschool de Rank plant fruitbomen

 

 

Donderdag 12 maart kwamen 22 leerlingen van groep 6 van basisschool de Rank met hun leerkracht naar Ecologische Samentuin Vrijhoeve om fruitbomen te planten. Dit was meteen het startsein voor het natuureducatieproject waar zij 30 maart op de Samentuin mee gaan starten en dat door vrijwilligers is opgezet. Wethouder Dilek Odabasi overhandigde namens de gemeente Waalwijk een cheque van 500 euro aan Malin Wittebol, de initiatiefneemster van Samentuin Vrijhoeve. Het weer zat gelukkig mee en de plassen en de drassige grond werden voor lief genomen.

Groei
Tijdens het welkomstwoord vertelde vrijwilligster Carla Paijmans over de Samentuin, het ecologische uitgangspunt en het natuureducatieproject. De afgelopen periode is er hard gewerkt door de vrijwilligers, in de tuin en achter de schermen. De transformatie van een grasland tot een mooi aangelegde tuin, de aanleg van de moestuin- en kruidentuinbedden en paden.
We hebben twee gediplomeerde imkers in ons midden, zij zorgen straks voor een bijenvolk en er komt een groot insectenhotel ten zuiden van de wadi. Nu komt de periode van planten en zaaien.  

Ecologische Samentuin 
In een ecologische tuin gebruik je geen gifstoffen en kunstmest en laat je de bodem zoveel mogelijk met rust. Alles is verbonden met elkaar. Als wij goed zorgen voor de natuur, zorgt de natuur goed voor ons. In een samentuin wordt samengewerkt om de tuin tot een fijne plek te maken voor jong en oud. Iedereen mag meedoen en meegenieten.

Natuureducatie
Bij het natuureducatieproject ligt de nadruk op ontdekken, beleven en ervaren van alles wat groeit en bloeit in de Samentuin. De kinderen gaan in groepjes van vier aan de slag met opdrachten rond acht thema’s: grond, insecten, zintuigen, plantherkenning, moestuin, tekenen, kruiden en bloemen en het weer. De Samentuinorganisatie start dit jaar een pilot met één school en één klas. Als het een succes wordt, kunnen er wellicht meer klassen en/of scholen deelnemen.

Groen, duurzaam en verbinding
Wethouder Dilek Odabasi sprak over het belang van groen in de wijk en van duurzaamheid en verbinding. Het natuureducatieproject sluit daar perfect bij aan.  Kinderen die samenwerken in de Samentuin en spelenderwijsvan alles leren over de natuur. Toen ze vroeg welke kinderen zelf weleens een boom geplant hadden staken twee kinderen hun hand op. De Samentuin ziet zij als een ontmoetingsplek waar iedereen welkom is.

Fruitbomen en oude rassen
Fruitteler Jos Dilven van de Fruitboogerd uit Gilze vertelde de kinderen gepassioneerd over fruitbomen en oude rassen en hoe mooi het is om de fruitbomen gedurende de seizoenen te volgen: bloesem, groei, oogst, rust. Hij zei: ‘De fruitbomen die jullie vandaag planten, geven over twintig jaar de vruchten aan jullie kinderen’. Ook legde hij uit hoe je de bomen het beste kunt planten.

Eerste boompje voor Jordi Foesenek
Niet alleen de kinderen van de basisschool kwamen een boompje planten. Ook de ouders van het eerstgeboren kindje in 2020 uit de wijk, waren uitgenodigd om een fruitboom te komen planten voor hun zoontje Jordi; een Alkmene appelboompje. Het gezin van Jordi plantte de eerste appelboom.

Handen uit de mouwen
Daarna was het de beurt aan de leerlingen om in tweetallen samen met een vrijwilliger de fruit- en notenbomen te planten. De plantgaten waren al gegraven en de palen waar de bomen mee verstevigd moesten worden stonden al in de gaten. De kinderen gingen enthousiast aan de slag. Wethouder Dilek Odabasi nam zelf ook de spade ter hand. Enige hilariteit ontstond toen Johan van Eersel, die een film maakt voor de Heemkundekring over dorpsactiviteiten,  tot zijn knieën in de modder zakte en op zoek moest naar zijn schoen.

Bij de bomen kwamen houten bordjes met de naam van de boom erop. (Jordi), appel, peer, pruim, abrikoos, perzik, mispel, kweepeer, kastanje, amandel en walnoot.

Na het planten was er koffie en thee en biologisch sap en een krentenbolletje. De kinderen maakten nog een ererondje door de tuin en kregen een biologisch appeltje mee naar huis. Mooi om te zien hoe enthousiast iedereen was.

Een inspirerende start van het natuureducatieproject!

Zin om mee te doen?
Vind je het leuk om mee te helpen met het natuureducatieproject? Of wil je je op een andere manier inzetten voor de Samentuin?
Neem dan contact op via samentuinvrijhoeve@gmail.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s