Samentuin Vrijhoeve in Coronatijden

 

 

Nog geen maand geleden kwamen kinderen van groep 6 van Basisschool De Rank vol enthousiasme fruitbomen planten op Ecologische Samentuin Vrijhoeve. Door het Coronavirus ligt het natuureducatieproject nu helaas stil. De vrijwilligers zijn nog actief. Ze houden voldoende afstand van elkaar en de keet wordt niet gebruikt om koffie te drinken. Ook is er maar een beperkt aantal vrijwilligers tegelijkertijd aanwezig. Maar het enthousiasme om een succes van de tuin te maken is er niet minder om.

Heesters
Twee weken geleden zijn er 310 heesters geplant door de hele Samentuin. Een heel karwei, ook omdat veel heesters op hellingen geplant moesten worden, maar het resultaat mag er zijn. Er zijn vijf tot 20 exemplaren geplant van: appelbes tot duinroos, van lijsterbes tot vlier, van wilde kardinaalsmuts tot hondsroos, van wegedoorn tot boerenjasmijn en van sering tot vlinderstruik.

Moestuin- en kruidentuin
De moestuin- en kruidentuinbedden zijn onkruid-, panen- en wortelvrij gemaakt en hebben een dikke laag compost gekregen en de paden tussen de bedden zijn bedekt met een flinke laag houtsnippers. Nu is het tijd voor het planten en inzaaien van de moestuin. Jonge slaplantjes staan in vochtige bedjes, plantuien zitten in de grond en de aardappels die op de Rank in de klas zijn voorgekiemd, zijn al geplant, evenals rabarber. Rucola, wortels, radijs en boekweit zijn inmiddels gezaaid. Ook staan er frambozen- en bessenstruiken en aardbeienplantjes in de moestuin.
In mei kunnen de kruidentuinbedden voor geneeskrachtige- en keukenkruiden ingezaaid en aangeplant worden.

Bijen
De bijenkast staat inmiddels te pronken op het talud bij de wadi en de bijen vliegen af en aan met stuifmeel aan hun pootjes, druk bezig met bestuiven. Onze beginnende imkers, Henk Vos en Bert Verhagen gaan voor het bijenvolk zorgen en worden bijgestaan door de ervaren imker Matthieu Vos. Er is voorlopig gekozen voor het bijenras Carnica. Deze bij is overwegend zachtaardig en heeft een goede weerstand tegen insectenplagen. Er komt een demokast naast de bijenkast waar je door plexiglas wanden de bijen aan het werk kunt zien.

Knotwilgen
Grote knotwilgentakken verfraaien de Samentuin. Er moest een professionele grondboor aan te pas komen om de gaten te boren. Nu is het wachten tot de takken uit gaan schieten.

Fruitgaard
De fruitbomen staan er goed bij, sommige hebben al bloesem. Zo ook het boompje dat vernoemd is naar Jordi Foesenek, de eerstgeborene in 2020 in de wijk Vrijhoeve. Met de flinke laag compost en extra houtsnippers gaan ze het hopelijk nog beter doen. Gelukkig hebben ze niet veel geleden van de nachtvorst.

Insectenhotel
Op de zuidwal van het talud bij de wadi is een flink stuk uitgegraven waar straks een groot insectenhotel komt, dat gemaakt wordt van natuurlijke materialen. Alle insecten kunnen hier binnenkort inchecken.

Watergeven, stroom en pomp
De afgelopen weken was het prachtig weer en heerlijk om in de tuin te werken. Maar door de droogte snakten alle aangeplante fruitbomen, heesters en andere planten naar water. Water dat met gieters uit de wadi gehaald moest worden. Naar beneden klimmen langs de kant, gieters vullen, weer naar boven klimmen en alle planten en bomen een voor een watergeven. Dat was geen doen; gelukkig is er nu stroom en met behulp van de nieuwe elektrische waterpomp en sproeier kan de hele tuin besproeid worden.

Takkenril
De overgang bij de duiker in de wadi krijgt een takkenril om te voorkomen dat er iemand in het water valt. De ril wordt gemaakt van palen waar wilgentakken tussen geklemd worden. De bewoners van het Thomashuis aan de Zuidhollandsedijk hebben in hun tuin wilgen gesnoeid en van de wilgentakken bosjes gemaakt voor de Samentuin.

De Samentuin leeft
Langzamerhand komt de tuin tot leven. Bloesem, knoppen en blaadjes aan de bomen, planten en heesters schieten uit. Overal hoor je vogels, de vogelkastjes hangen al klaar om nestjes in te bouwen. De insecten vliegen rond en de grond zit vol regenwormen. Wat zal het mooi zijn als van de zomer de kruiden en de wilde bloemen in bloei staan en een heerlijke geur verspreiden en iedereen, jong en oud, van de Samentuin kan genieten.

Meer weten of meedoen
Wil je meer weten over de Samentuin? Op onze blog https://samentuinvrijhoeve.wordpress.com lees je van alles over onze activiteiten.

Wil je meedoen? Je kunt zelf bepalen hoe vaak je wilt komen en je kunt aangeven wat je interesse is. Ben je niet zo handig in tuinieren, maar vind je het wel leuk om mee te helpen met natuureducatie of dagbesteding voor ouderen of ben je goed in klussen? Dat kan ook. Je kunt contact opnemen via: samentuinvrijhoeve@gmail.com.

 

Een gedachte over “Samentuin Vrijhoeve in Coronatijden

  1. Dank je wel Carla voor deze goede en mooie samenvatting van de status van de Samentuin. Het is net als met een kind: je gaat er elke dag meer van houden! Wat fijn dat steeds meer mensen zich aanmelden als vrijwilligers en dat er door de passanten veel belangstelling wordt getoond. Ook sommige leerlingen van de Rank zijn nog naar hun boompjes komen kijken!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s