Lekker bezig in de Samentuin

Er wordt hard gewerkt in de Samentuin. Het is mooi om te zien hoe enthousiast de vrijwilligers zijn. De tuin komt langzamerhand uit zijn winterslaap en wij helpen een handje. Steeds meer mensen weten de Samentuin te vinden en krijgen, als ze dat willen, een rondleiding. 15 april kwamen leerlingen van groep 7 van de Rank naar de tuin voor het natuureducatieproject waar zij aan mee doen.

Groepen
In de Samentuin zijn verschillende groepen actief. Zo is er een groep voor de moestuin, de keukenkruiden, de geneeskrachtige kruiden, de bijen, de klussen, natuureducatie, groene dagbesteding, kinderactiviteiten etc. Vrijwilligers kiezen zelf bij welke groep ze zich aan willen sluiten. En sommige vrijwilligers vinden het leuk om af en toe mee te helpen met wat er op dat moment moet gebeuren. Vrijheid, blijheid!

Onderhoud
Op de bloemenweide, het pompoenen-/ aardappelveld en op de taluds groeide veel gras en dat moest voor een deel verwijderd worden om de bloemen meer ruimte te geven. Het gras ligt nu op een composthoop waar straks flespompoenen op kunnen groeien. Om de wintereik liggen nu boomschijven.
De containerkeet is weer netjes opgeruimd.

Moestuin
In de moestuin groeide veel onkruid. Nu er gewied is, kan er gezaaid worden in de verschillende bedden. Inmiddels zijn er al uien, tuinbonen, zomerwortels, radijs en bietjes gezaaid. De komende weken wordt er nog meer gezaaid. Zo komt er een veld met broccoli, er komen aardappels, mais, erwtjes, bonen etc.
Piet heeft een bak gemaakt om in voor te zaaien. De plantjes kunnen we later verspenen. Zo weten we straks nog wat waar staat, want het idee is om alles door elkaar te zetten. Dus geen saaie rijen met de dezelfde groente, maar veel afwisseling. Dat past bij de Samentuin.

Keukenkruiden
De bedden met keukenkruiden liggen er weer netjes bij. Onkruid eruit, ruimte voor de kruiden om uit te schieten. Straks zijn er weer volop geurende kruiden voor in de keuken.

Geneeskrachtige kruiden
Ook de bedden met geneeskrachtige kruiden zijn schoongemaakt. We zijn druk bezig met weerbestendige naambordjes. De bordjes die we hadden, konden niet tegen wind en regen. Ook de borden met de werking, zoals luchtwegen, hart- en vaatziekten, weerstand etc. krijgen een opknapbeurt. Daarnaast maken we een overzicht van de werking van de verschillende kruiden. Longkruid, hartgespan en smeerwortel zijn al besproken. Calendulan staat nog op de agenda.

Fruitgaard
In onze fruitgaard staan appel-, peren-, pruimen-, kersen-, perziken- en abrikozenbomen. Als ze niet in bloei staan, is moeilijk te zien welke bomen het zijn. Carla heeft bordjes geschilderd met de verschillende fruitrassen erop en Ad heeft ze op de boompalen geschroefd.

Sponsorbord
De Samentuin heeft geen eigen inkomsten en is afhankelijk van sponsors. Verschillende instanties en bedrijven hebben ons gesponsord. Om hen hiervoor te bedanken hebben Wim en Piet een sponsorbord gemaakt. Het hangt op de containerkeet.

Natuureducatie
Groep 7 van basisschool de Rank kwam dit schooljaar voor de tweede keer naar de Samentuin voor het natuureducatieproject ‘Het Tuinspoor’. De eerste keer was in oktober. Ze kregen opdrachten om in groepjes van 4 te maken. Tjeerd leidde de bijeenkomst en werd hierbij ondersteund door de leerkracht, ouders en door Ted en Carla. Zo konden de kinderen verder met planten en zaaien in hun moestuintje, kregen ze een opdracht over de takkenril, leerden werken met het kompas, mochten waterdiertjes vangen met een schepnet en de diertjes op zoekkaarten proberen te vinden. Ook hadden ze een opdracht over grassen en mochten ze een fruitboom uitkiezen en deze heel goed bekijken en natekenen en zochten ze waterplanten in de sloot. Met een korte pauze rond de vuurkorf en een oud verhaal dat Tjeerd vertelde over de wintereik en de meester die jarig was, kon de ochtend niet meer stuk. Half juni komen ze voor de laatste keer.

Meer weten of meedoen
Wil je meer weten of heb je zin om mee te doen? Mail dan met samentuinvrijhoeve@gmail.com of loop eens binnen. Op het moment zijn er regelmatig vrijwilligers aan het werk die je rond kunnen leiden.  

Op dit moment hebben we nog geen vaste openingstijden, maar we willen het komende seizoen een aantal dagen in de week open gaan voor publiek. Hiervoor gaan we werken met een vrijwilligerspoule. Vind je het leuk om een dagdeel per week of per 2 weken de tuin mee open te houden? Meld je dan aan via bovenstaand e-mailadres.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s