Agenda

2023:

WORKSHOP PERSKLUITEN

Op dinsdagochtend 21 februari om 10 uur komt gepensioneerd tuinder Ad Sterrenburg naar de Samentuin om samen met onze enthousiaste vrijwilligers – en eventueel andere belangstellenden met groene vingers – een interactieve demonstratie te geven over hoe perskluiten te maken. Zo leer je waar jouw eigen – of die van de Samentuin – compost aan moet voldoen om een kluit te kunnen maken die niet uit elkaar valt en waarop zaden goed kunnen groeien.

Deze zeer interessante workshop zal om 12 uur afgerond worden.

Belangstellenden worden verzocht zich op te geven bij yolande.honhoff@gmail.com . Er is plek voor max. 15 deelnemers, dus meld je gauw aan!

Graag meenemen (indien mogelijk):

  • Een paar liter eigengemaakte compost (verteerde tuinresten)
  • Plastic bakjes (waar verschillende kluitjes van 5x5cm in kunnen worden gezet), bijv. ijsbakjes
  • Evt. een pincet om hele kleine zaadjes in de kluiten te doen
dav

2022:

Dinsdag 12 april, 14:00 – 16:00 uur: vrijwilligers van de Samentuin verwelkomen de bewoners van de Elzenhoven. Samen wordt er een wandeling gemaakt en thee gedronken uit het Engelse theeservies met wat lekkers. N.B. in principe vindt deze activiteit elke dinsdag plaats bij goed weer en voldoende vrijwilligers van Elzenhoven.

Woensdag 13 april: Bezoek basisschool De Rank in het kader van de natuureducatie Het Tuinspoor.

Donderdag 21 april: bezoek Openbare Basisschool (OBS) De Krullevaar in het kader van de natuureducatie Het Tuinspoor (was op 5 april gepland maar vanwege het slechte weer uitgesteld).

Woensdag 15 juni: vierde en laatste gedeelte van Het Tuinspoor voor groep 6 van Basisschool De Rank.

Zaterdag 18 juni van 17:00 tot 20:00: Buurttafeldag. Samentuinvrijwilligers nodigen hun buren uit om samen hun meegebrachte eten en drinken op de Samentuin te nuttigen.

Zaterdag 9 juli van 10:00 tot 16:00: Open Imkerijdag. Bijenhoudersvereniging De Langstraat houden hun jaarlijkse open dag dit jaar op de Samentuin. Een aantal imkers vertelt samen met onze eigen imkers over hun boeiende hobby en over wat er allemaal komt kijken bij het houden van bijen. Bij voldoende belangstelling organiseert de Bijenhoudersvereniging een ‘snuffelcursus’ in de nabije toekomst voor diegenen die overwegen om bijen te gaan houden. Opgave hiervoor kan tijdens deze Open Dag. Om 11 en 1 uur ook een demonstratie ‘maaien met de zeis’ door Jan van Kuijk.

Zondag 6 augustus: 14:00 tot 17:00: Bridgen op de Samentuin. Samen met een aantal andere leden van de Waspikse brigdeclub Waspik Troef houdt een aantal vrijwilligers van de Samentuin in de tuin een kleine bridgedrive. De tuin zal open zijn voor bezoekers tijdens de bridgedrive.

Woensdagavond 19 augustus: 18:30 tot 21:00: Bridgen op de Samentuin. In verband met de vakantiesluiting van Den Bolder in Waspik wordt er een bridgedrive georganiseerd voor vrijwilligers van de Samentuin met andere leden van de bridgeclub Waspik Troef. De tuin zal open zijn voor bezoekers tijdens de bridgedrive.

Zondag 21 augustus van 13:30 tot 17:00: Bridgen op de Samentuin. Bridgen op de Samentuin. Samen met een aantal andere leden van de Waspikse brigdeclub Waspik Troef houdt een aantal vrijwilligers van de Samentuin in de tuin een kleine bridgedrive. De tuin zal open zijn voor bezoekers tijdens de bridgedrive.

Maandag 29 augustus van 13:30 tot 17:30: Samentuinspelen. In samenwerking met ContourdeTwern organiseert de Samentuin de jaarlijkse vakantiespelen voor kinderen van 7 tot 11 jaar. Aanmelden via SamentuinSpelen@yahoo.com

Woensdag 14 september: eerste bijeenkomst in het kader van Het Tuinspoor voor de nieuwe groep 6 van Basisschool De Rank.

Woensdag 21 september: 14:00 tot 16:00: Teaparty. Ook dit jaar maken vrijwilligers van de Samentuin allerlei lekkernijen die ze samen met verschillende soorten thee van kruiden uit te Samentuin (zoals munt, tijm, salie, verveine, citroenmelisse, kamille, lavendel) feestelijk nuttigen. Vrijwilligers die willen deelnemen graag melden bij Marion of Yolande voor de organisatie en afstemming van al het lekkers dat mee wordt gebracht. Bezoekers zijn van harte welkom tijdens deze vaste openingstijden om ook een kopje thee met wat lekkers te proberen.

Zaterdag 8 oktober: 12.30 tot 17.30 uur: Samen doen, Samen groen. Samentuin Vrijhoeve is aanwezig op deze Duurzaamheidsdag die wordt georganiseerd door de Gemeente Waalwijk. De activiteiten vinden plaats bij de Hooisteeg en het Raadhuisplein in Waalwijk. Samentuin Vrijhoeve zal, net als vorig jaar, een kraam bemensen waarbij bezoekers informatie kunnen krijgen hoe een buurttuin te beginnen in hun eigen wijk. Openstelling van de Samentuin daarom op deze dag van 10.00 tot 16:00 uur. Aansluitend zal om 17:00 uur de jaarlijkse vrijwilligersbijeenkomst worden gehouden in het paviljoen van de Margriet Ruiters.