Overige activiteiten en gebeurtenissen

Samentuin Vrijhoeve Fair Trade gecertificeerd

Op 11 mei 2022 kwamen leden van de werkgroep Fair Trade Waalwijk naar de Samentuin om het Fair Trade certificaat uit te reiken. Omdat de Samentuin minstens drie fair trade producten gebruikt (o.a. thee, koffie en suiker) voldoet zij aan de eisen om dit certificaat te ontvangen. Voor de gemeente Waalwijk is het nodig dat minimaal 40 organisaties binnen de gemeente (o.a. bedrijven, verenigingen, kerken en stichtingen) gecertificeerd zijn om zich een fair trade gemeente te noemen. De Samentuin is trots op dit Fair Trade predikaat en streeft naar nog meer fair trade producten in haar huishouding.

Inmiddels mag de gemeente Waalwijk zich sinds 1 september 2022 Fair Trade Gemeente noemen.

Zomer op de Samentuin

De afgelopen tijd is er weer hard gewerkt door de vrijwilligers. We zijn blij met alle nieuwe vrijwilligers.
Het heeft veel geregend en dat is goed voor de planten, maar sommige (on)kruiden voelen zich nu wel erg thuis in onze tuin. Er is van alles te doen, van natuureducatie tot workshops, van dagbesteding tot kinderactiviteiten en klussen. Dankzij de vaste openstelling op woensdag- en vrijdagmiddag vinden steeds meer mensen de weg naar de Samentuin

Lees verder onder de fotogalerij

Het Tuinspoor

Natuureducatieproject ‘Het Tuinspoor’
Woensdag 16 juni 2021 was de laatste sessie van ‘Het Tuinspoor’ van het schooljaar. De leerlingen van groep 7 van Basisschool de Rank mochten wat ze gezaaid en geplant hadden, zelf oogsten. Lekkere aardbeien, bessen, sla, aardappels, tuinbonen, radijs, uien en knoflook. In groepjes van 4 konden ze de opdrachten maken. Die gingen deze keer over de bijen, wereldbevolking en voedsel, rode klaver, oorwormen, hondsdraf en de els. Onder leiding van Tjeerd en met hulp van Ted en Carla, hun leerkracht Martin Lam en ouders genoten de kinderen weer van het samen bezig zijn op de tuin. Tijdens de pauze vertelde Tjeerd weer een mooi verhaal. 15 september komt groep 6 van de Rank naar de tuin.

Kruidenworkshop Marga Boutkan
Vrijdag 18 juni kwam Marga, kruidenkundige op de kruidentuin van het Witte Kasteel in Loon op Zand, een workshop geven. Het was erg warm, maar gelukkig konden we af en toe afkoelen in de schaduw van de bomen. Marga had gezorgd voor lekkere kruidenthee met zelfgebakken cake. Na een korte intro over haar achtergrond, gaf ze tijdens een uitgebreide rondleiding door de tuin uitleg over de geneeskrachtige werking van de verschillende kruiden. Daarna konden we een huidolie of scrub maken met natuurlijke ingrediënten die Marga meegebracht had. Het was een leuke en leerzame workshop.

In memoriam ‘Sandra Oerlemans’
Dinsdag 13 juli kregen we het verdrietige bericht dat onze vrijwilliger Sandra na een lang ziekbed is overleden. We wensen haar familie en vrienden veel sterkte met dit grote verlies. Haar eigen bankje en de tamme kastanje in de Samentuin, geschonken door haar vriendinnen, zijn een blijvende herinnering aan haar. 

Openstelling Samentuin
Vanaf woensdag 9 juni is de Samentuin voortaan op woensdag- en zaterdagmiddag van 14.00 – 16.00 geopend voor bezoekers. Er is dan altijd een vrijwilliger aanwezig die bezoekers rondleidt en uitleg kan geven over de tuin. Ook op andere tijden wanneer er vrijwilligers aan het werk zijn, kunnen bezoekers een rondleiding krijgen.

Bewoners Elzenhoven
Op dinsdagmiddag kunnen bewoners van Elzenhoven een bezoek brengen aan de Samentuin. Ze komen dan begeleid door vrijwilligers naar de tuin voor een wandeling en een kopje thee en een activiteit. Marij en Janke organiseren deze gezellige middagen. Elly en Ad springen af en toe bij.

Bewoners Thomashuis
De bewoners van het Thomashuis aan de Zuidhollandsedijk komen 4 x per jaar voor een activiteit naar de Samentuin. Voor een verslag van het laatste bezoek, kun je het vorige blogbericht lezen.

Bezoek bewoners Basilica
Zaterdagmiddag 17 juli brachten bewoners van het bewonerscomité van appartementencomplex Basilica een bezoek aan de samentuin. Ze werden ontvangen door Ted en kregen een rondleiding van Ted en Ad. Het waren ‘iets’ meer bewoners dan verwacht. Maar met de hulp van Wim en Marleen, die voor de koffie en kruidenthee zorgden, kwam het helemaal goed. De bewoners waren erg enthousiast over ons initiatief.

Zeisen
Maandagmorgen kwam Jan van Kuijk zeisles  geven aan een aantal vrijwilligers. Henk, Wim, Tjeerd en Anneke hebben het geprobeerd. Ze vonden het heel leerzaam en leuk om te doen. 

Krabbescheer 
Piet Wagemakers heeft krabbescheer gebracht voor in de wadi. Deze plant hoort thuis in de omgeving. Een mooie waterplant voor onze vijver.

Geneeskrachtige kruiden
De kruidenbedden zijn grondig schoongemaakt. Het was niet meer duidelijk wat er hoorde te staan en wat er aangewaaid is. De hondsdraf, overigens een mooi plantje, dreigde alles te overwoekeren en ook de zuring en de weegbree voelden zich hier wel erg thuis. De hoogste tijd dus om de handen uit de mouwen te steken. Steeds zijn er nieuwe verrassingen. We vroegen ons af waar de Zonnehoed oftewel Echinacea Purpurea toch bleef en ineens staat hij daar in volle glorie te bloeien. Elke keer komen er weer nieuwe kruiden op. Met het kruidengroepje; Malin, Hilde en Carla beschrijven we regelmatig een geneeskrachtig kruid, steeds uit een ander kruidenbed. De volgende die aan de beurt komt, is de Echinacea. Er komt een map met alle beschrijvingen in de keet, zodat je het nog eens na kunt lezen.

Keukenkruiden
De keukenkruiden staan er heel mooi bij. Alles groeit en bloeit. Het is een perfecte plek voor de kruiden; ze krijgen schaduw en zon. Sommige kruiden groeien overal bovenuit, zoals de grote Engelwortel en de Amarant, maar ook de wat bekendere kruiden doen het goed. Yolande, Anita en Marion zorgen goed voor de kruiden. Maar ook de andere vrijwilligers helpen een handje mee.

Moestuin
De moestuin wordt steeds een stukje groter. Er groeit van alles en soms zien we door de bomen het bos niet meer. Er is nu een plantbak waarin we voor kunnen planten zodat we een beetje weten wat we ergens neerzetten. Een greep uit de groenten; capucijners, doperwten, tuinbonen, rode kool, palmkool, uien, knoflook, andijvie, sla, radijs, wortels, artisjok, rabarber, mierikswortel, boontjes… De ene groente doet het beter dan de andere. Het is wel een feest om al die verschillende groenten bij elkaar te zien. De moestuingroep is elke dinsdagochtend bezig met zaaien en planten en het onkruid de baas te blijven en om te oogsten natuurlijk. 

Bijen
Onze imkers Bert en Henk hebben het maar druk met de bijen. Het volk heeft volgens hen een flinke zwermneiging. Er wordt gezocht naar de koningin om een ‘veger’ te maken. Voor het maken van de veger wordt een zesraams kast of een tienramer naast het hoofdvolk gezet. Het vlieggat van die kast wordt gesloten om te voorkomen dat de koningin er uit loopt. Tegen de kastwand wordt een uitgebouwd raam aangehangen. In het hoofdvolk wordt de koningin opgezocht. De koningin is inmiddels gevonden en verwijderd. Over 13 dagen wordt er dan een nieuwe koningin geboren. En Bert en Henk gaan honing slingeren. Ze rekenen op 10 kilo honing.

Fruitgaard
Hier en daar hangt er al fruit aan de bomen. Vooral de appels doen het goed. De kersen zijn helaas erg in trek bij de vogels.

Bloemenweide
Een deel van de bloemenweide is gemaaid met de zeis. Er groeien nog wel wilde bloemen, maar de tijd van klaprozen, korenbloemen en kamille is alweer voorbij. Straks wordt alles gemaaid en kunnen we weer gaan ontgrassen zodat er volgend jaar weer van alles opkomt.

Maaien
Een regelmatig terugkerend klusje is het maaien van het gras in de tuin en langs de slootkanten. Ted kan af en toe een motormaaier lenen en leeft zich dan helemaal uit. De tuin ziet er dan weer mooi uit.

Egelhuis
Piet, onze klusjesman heeft een mooi egelhuis gemaakt. Hij gaat nog een workshop edelhuisjes maken geven.

Samentuinspelen
Dinsdagmiddag 24 augustus organiseert Samentuin Vrijhoeve samen met Contour de Twern de Samentuinspelen. 25 kinderen tussen  7 en 11 jaar kunnen zich inschrijven via samentuinspelen@yahoo.com. Vergeet niet je naam en leeftijd te vermelden.

Achter de schermen
Het is al vaker gezegd, maar achter de schermen gebeurt er ook van alles. Bestuursvergaderingen, financiën, communicatie, netwerken, secretariaat etc. Ieder draagt zijn steentje bij. We doen het samen!

Meer weten 
Loop gerust binnen op onze Samentuin achter de brandweerkazerne of bekijk onze blog: www.samentuinvrijhoeve.com of bezoek onze facebookpagina. Je kunt ons ook bereiken via samentuinvrijhoeve@gmail.com

 samentuinvrijhoeve  Uncategorized 1 reactie   5 Minutes“Zomer op de Samentuin” bewerken

Thomashuisbewoners kleuren de Samentuin oranje met vogelverschrikker Louis

Woensdagmiddag 16 juni was het zover. De bewoners van Thomashuis Kaatsheuvel kwamen langs op de Samentuin voor een gezellige activiteitenmiddag. Waar de vorige keer het slechte weer roet in het eten gooide en de middag niet door kon gaan, stond vandaag de zon hoog aan de hemel, gaf de thermometer 30 graden aan en zaten bewoners en vrijwilligers met zijn allen heerlijk beschut onder de overkapping bij de keet en in de schaduw van de Elzenrij.

Lees het hele verslag onder de fotogalerij

Welkom en Rondleiding

De bewoners en hun begeleiders worden om twee uur van harte welkom geheten op de Samentuin waar Malin hen vertelt over het programma van de dag. Voor de bewoners is het prettig als ze weten wat er te gebeuren staat, want een nieuwe omgeving is soms best wel spannend. Na een onderlinge kennismaking onder het genot van een kopje thee uit eigen tuin en frisse limonade, vertelt Ad hen met verve over de ontstaansgeschiedenis van de Samentuin, wat ecologisch tuinieren eigenlijk is en wat het mooie en grappige verhaal van Rupsje Nooitgenoeg je hierover kan leren! De bewoners luisteren aandachtig en moeten ook wel lachen om die vraatzuchtige rups die uiteindelijk zo’n wonderschone vlinder wordt.

Een rondleiding door de tuin volgt, waar ze aardbeien plukken en proeven, om met nog volle mond, het takkenrilbruggetje over te steken; een ril die zij vorig jaar zelf gevuld hebben met wilgentakken uit de tuin van het Thomashuis en die nu dient als schuilplek voor vogels. Ze bekijken het boompje van Jordi en het symbolische bankje van Sandra, om vervolgens in polonaise het olifantenpaadje door de fruitgaard te nemen. Zo waden ze door een zee van veldbloemen, langs fruitbomen met oorwormenpotjes, stoppen ze even bij de receptie van het insectenhotel en kijken op naar de bijenkasten op de dijk. Ad vertelt dat de honing voor de bijen zelf blijft dit jaar en alleen als er echt veel over is, we er zelf ook een beetje van mogen snoepen. Eenmaal uit het paadje, zien ze in de verte pompoenen groeien op de composthoop en terwijl de zintuigen geprikkeld worden door kruiden van weleer roept het Vergeet Mij Nietje hen toe in haar laatste blauw, voordat zij eindelijk grijs kleurt.

Louis de Vogelverschrikker

Na de rondleiding kunnen de bewoners zelf aan de slag met een activiteit. Bas, Paul, Joey en Martijn maken met Ted en Ad een vogelverschrikker voor in de groentetuin. Alvast een goede oefening voor thuis, waar zo’n verschrikker ook zeer gewenst is, omdat de vogels alle tuinbonen aan het oppikken zijn.

Nu zijn op de Samentuin vogels en insecten meer dan welkom, getuige alle vogelkastjes die opgehangen zijn en de verschillende manieren waarop de biodiversiteit gestimuleerd wordt. Maar natuurlijk hoeft niet alles wat we planten opgepikt te worden door de vogels en wellicht dat zo’n grote verschrikker die vogels op andere ideeën kan brengen. Dus de heren gaan aan de slag; een (voetbal!)oranje overall (gekregen van Marleen’s collega!) wordt gevuld met stro (van Boer Spierings!) en houten palen, Joey en Martijn tekenen een gezicht en hij krijgt een prominente plek in het groenteperk. Nu moet ie natuurlijk nog een naam krijgen. En wat een schik hebben ze, als ze bedenken dat deze verschrikker Louis moet heten; de naam van de zorgondernemer en hun begeleider van het Thomashuis. LOWIEKE, roept Bas zo hard als hij kan.

Geurzakjes van lavendel

Marij heeft voor de dames van het Thomashuis (Wendy, Anouk, Trijne, Iris en Teresxa) een doos vol gedroogde lavendel klaargezet en mooie ronde stofjes geknipt, zodat zij zelf een geurzakje kunnen maken. Een leuke, eenvoudige activiteit, met als resultaat een leuke souvenir voor thuis. Ook de mannen sluiten later aan, zodat nu alle kledingkasten op het Thomashuis naar lavendel geuren!

Worstenbroodjes op het vuur

Wat is het een warme en gezellige middag en om de temperatuur nog een beetje op te voeren, maakt Ted een vuurtje. Niet zomaar natuurlijk! We willen de bewoners ook nog graag wat lekkers aanbieden, iets wat ze zelf kunnen maken én opeten. Worstenbroodjes! Nadat ze de worstjes op takken met gescherpte punten spietsen en het deeg eromheen rollen, houden ze de broodjes boven het vuur. Enige tijd later en inmiddels met flink wat zweetdruppeltjes op het voorhoofd kleuren de broodjes bruin. Meer of minder gaar ; smullen maar!

De Gulle Boom

In de schaduw van de Elzen sluit Marleen de middag af met het prachtige voorleesverhaal ‘De Gulle Boom’. Dit verhaal gaat over een boom die alles van zichzelf aan een jongen geeft omdat hij van hem houdt en over de jongen die maar neemt en neemt. ‘Hij wil wel veel hebben’ merkt Martijn op, en ‘waarom dan?’ vraagt Wendy. Best wel wat stof tot nadenken voor de bewoners over hoe we als mensen omgaan met de natuur.

Trijne en Teresxa durven bijna niet meer terug te komen op hun vraag of ze bloemen mogen plukken voor thuis. Maar Malin neemt ze mee voor een laatste rondje over de tuin, waarna ze terugkomen met een bescheiden boeket en een stralende glimlach.

Wat is het een middag vol belevenissen geweest, de bewoners worden opgepikt door Louis (de echte) en gaan weer op weg naar huis, waar een plons in het zwembad op hen wacht.

En wij, de vrijwilligers, drinken nog een koud drankje na en proosten op de dag. Wat heerlijk dat we hier vandaag met zijn allen mochten zijn!

 samentuinvrijhoeve  Uncategorized Plaats een reactie   4 Minutes“Thomashuisbewoners kleuren de Samentuin oranje met vogelverschrikker Louis” bewerken

Gezellige drukte Open Dag Samentuin Vrijhoeve en 2e prijs landelijke finale Kern Met Pit

Zaterdag 5 juni hield Samentuin Vrijhoeve een Open Dag van 11.00 – 15.00 uur en op die dag werd ook de uitslag van de landelijke finale van Kern Met Pit voor het beste buurtinitiatief bekendgemaakt. In januari wonnen wij de provinciale finale. Vanaf 11.00 uur kwam de bezoekersstroom op gang. Veel mensen hadden gehoor gegeven aan de oproep om een kijkje te komen nemen op onze Samentuin. 

Ontvangst

Ontvangst aan de poort
Mensen werden ontvangen aan de poort. Daar konden ze zich inschrijven en hun handen ontsmetten. Iedereen kreeg een zakje bloemenzaad. 

Rondleiding
Vrijwilligers stonden klaar om hen rond te leiden en uitleg te geven over de geneeskrachtige- en keukenkruiden, over de moestuin, de bijen, de wilde bloemenweide, de fruitgaard, het insectenhotel en de wadi. Ook vertelden ze over groene dagbesteding voor mensen met een beperking en voor ouderen en natuureducatie voor basisschoolleerlingen. Ook was er een stand waar je informatie kon krijgen over aromatherapie. 

Koffie en thee met taart
Er was koffie of kruidenthee met zelfgebakken taart of cake en limonade voor de kinderen.

Creatief schilderen en waterdiertjes vangen
Kinderen konden meedoen met creatief schilderen. Daar was het een drukte van belang. Creativiteit volop. Ze mochten hun schilderijen na afloop meenemen naar huis. Langs de slootkant konden ze waterdiertjes vangen en op zoekkaarten kijken wat ze in hun netje hadden.

Rondje met Pit
Sommige mensen hadden zich ingeschreven voor een Rondje met Pit, een fietsroute langs allerlei buurtinitiatieven in de omgeving.

Positieve reacties
We kregen veel positieve reacties. De tuin staat er dan ook prachtig bij. Gelukkig hielden we het droog. 

Om 15.00 uur was het eigenlijk afgelopen, maar er liepen nog veel mensen rond om te genieten van de Samentuin.

Livestream finale Kern Met Pit; zilveren Pit!
Vanaf 15.30 uur was er een livestreamverbinding met Kern Met Pit, want het grote moment was aangebroken: de uitreiking van de prijzen voor de landelijke finale voor het beste buurtinitiatief. Wethouder Dilek was ook aanwezig en overhandigde een mooie plant. De spanning was groot; eindelijk kregen we te horen dat we de tweede prijs gewonnen hadden, de Zilveren Pit! Voorzitter Ted Elschot mocht de cheque van 2000 euro in ontvangst nemen en we kregen ook bloemen en een taart.

We zijn ontzettend blij met deze prijs, die goed van pas komt, want een initiatief als de Samentuin kost veel geld en we hebben nog heel veel op ons verlanglijstje staan.

Veel bereikt dankzij vrijwilligers en sponsors
Het lijkt inmiddels of we al jaren bezig zijn, maar het is nog geen 1 ½  jaar geleden dat we gestart zijn met de aanleg van de tuin. Dankzij de inzet van onze enthousiaste vrijwilligers in de tuin en achter de schermen en dankzij sponsors die ons steunen met geld, met diensten of met planten hebben we dit allemaal kunnen realiseren. De groene dagbesteding komt inmiddels op gang: bewoners van Zorg-wooncentrum Elzenhoven en bewoners van het Thomashuis komen regelmatig naar de tuin. Vrijwilligers organiseren verschillende activiteiten voor hen. Basisschoolleerlingen doen mee aan het natuureducatieproject ‘Het Tuinspoor’.  En er staat meer op het programma: diverse workshops, soepgroep, kinderactiviteiten etc.

Vaste openingstijden
De tuin is alleen open als er vrijwilligers zijn. In de ochtenden zijn we vaak aan het werk en wie dat wil kan altijd binnenlopen voor een rondleiding of een praatje. Maar te vaak stonden mensen aan een gesloten poort.

Gelukkig starten we nu met vaste openingstijden op woensdag en zaterdag van 14.00 – 16.00 uur. Vrijwilligers zijn dan bij toerbeurt aanwezig. 
In de toekomst willen we de openingstijden uitbreiden.

We hopen nog veel mensen te kunnen begroeten. Iedereen is welkom!

Wil je meer weten over de Samentuin, kijk dan op www.samentuinvrijhoeve.com. Voor vragen kun je mailen met samentuinvrijhoeve@gmail.com of loop een keer binnen op de Samentuin.

Openingstijden: woensdag en zaterdag van 14.00 – 16.00 uur en wanneer er vrijwilligers aan het werk zijn.

 samentuinvrijhoeve  Uncategorized Plaats een reactie   3 Minutes“Gezellige drukte Open Dag Samentuin Vrijhoeve en 2e prijs landelijke finale Kern Met Pit” bewerken

Stem op Ecologische Samentuin Vrijhoeve en kom naar de Open Dag op 5 juni

Ecologische Samentuin Vrijhoeve zit in de landelijke finale van Kern Met Pit. Je kunt tot 2 juni op ons stemmen! Kom op zaterdag 5 juni tussen 11.00 – 15.00 uur naar de Open Dag en ervaar hoe alles groeit en bloeit in de Samentuin. Vrijwilligers verzorgen rondleidingen door de tuin. Er is koffie en thee met iets lekkers en frisdrank. Kinderen kunnen meedoen aan creatief schilderen.

Kern met Pit is een organisatie die mensen uitdaagt binnen een jaar hun droom voor de buurt te realiseren en biedt hierbij ondersteuning. Als het je directe omgeving maar verbetert of een impuls geeft. Om mee te doen aan Kern met Pit, moet je samenwerken met dorps- of buurtgenoten.

Brabantse trofee
Samentuin Vrijhoeve ontving in januari het predicaat Kern met Pit en 1000 euro en won ook nog de Brabantse trofee van Kern met Pit met een extra cheque van 1500 euro voor het beste Brabantse buurtinitiatief. De jury was vooral onder de indruk van de breedte van ons project en het feit dat het aan zoveel doelgroepen de ruimte biedt.

Landelijke finale Kern met Pit
Als trofeewinnaars doen we nu mee aan de landelijke finale van Kern met Pit tijdens het We doen het Samen! Festival op 5 juni 2021 en maken we kans op de Gouden Pit en 3000 euro. Twee dames van Kern met Pit kwamen 19 mei op bezoek om de tuin te bekijken en te praten met de vrijwilligers.
Het helpt ons enorm als er veel mensen op ons initiatief stemmen.
Stem voor 2 juni op Ecologische Samentuin Vrijhoeve!

Welkom in de Samentuin
De bijenkasten

Rondje met Pit
Pomp zaterdag 5 juni de banden van je fiets op, want dan kun je meedoen aan het Rondje met Pit. Er is een leuke route uitgestippeld langs mooie buurtinitiatieven. Het belooft een inspirerende dag te worden voor en door enthousiaste burgers met pit! Je kunt je hiervoor inschrijven op de site van Kern met Pit.

Alles groeit
Het afgelopen jaar is Ecologische Samentuin Vrijhoeve, dankzij de inzet van enthousiaste vrijwilligers uit de buurt en door de bijdragen van onze sponsors, uitgegroeid tot een mooi buurtinitiatief waar mens, dier en plant de ruimte krijgen. 

Diverse werkgroepen zijn actief op het gebied van keuken- en geneeskrachtige kruiden, de moestuin, de fruitgaard, wilde bloemen, de wadi en onderhoud en klussen. Twee imkers verzorgen onze bijen.
Basisschoolkinderen doen mee aan het natuureducatieproject ‘Het Tuinspoor’. 

Bewoners van het Thomashuis komen met begeleiders regelmatig naar de samentuin voor groene dagbesteding en bewoners van Zorg-Wooncentrum Elzenhoven komen met vrijwilligers in groepjes naar onze rolstoeltoegankelijke tuin. Ze kunnen er genieten van alles wat er groeit en bloeit en van een kopje koffie of thee en meedoen aan een leuke activiteit. En er staat meer op de agenda: soepgroep, theeproeverij, workshops organiseren, vrijwilligersactiviteiten etc. 

Of het nu klussen of tuinieren is, het beheren van de financiën of het onderhouden van contacten met de gemeente en aannemers, communicatie of het verzorgen van de bijen, ieder draagt zijn steentje bij.

Vaste openingstijden
De Samentuin is nu alleen geopend als er vrijwilligers aan het werk zijn. We hopen binnenkort op vaste dagen open te gaan. Vind je het leuk om vrijwilliger te worden. 
Meld je dan aan via samentuinvrijhoeve@gmail.com of loop een keer binnen op de tuin achter de brandweerkazerne in Sprang-Capelle.

Benieuwd naar onze activiteiten, kijk dan op samentuinvrijhoeve.com of volg ons via Facebook.

 samentuinvrijhoeve  Uncategorized Plaats een reactie   2 Minutes“Stem op Ecologische Samentuin Vrijhoeve en kom naar de Open Dag op 5 juni” bewerken

Lekker bezig in de Samentuin

Er wordt hard gewerkt in de Samentuin. Het is mooi om te zien hoe enthousiast de vrijwilligers zijn. De tuin komt langzamerhand uit zijn winterslaap en wij helpen een handje. Steeds meer mensen weten de Samentuin te vinden en krijgen, als ze dat willen, een rondleiding. 15 april kwamen leerlingen van groep 7 van de Rank naar de tuin voor het natuureducatieproject waar zij aan mee doen.

Lotte aan het werk

Groepen
In de Samentuin zijn verschillende groepen actief. Zo is er een groep voor de moestuin, de keukenkruiden, de geneeskrachtige kruiden, de bijen, de klussen, natuureducatie, groene dagbesteding, kinderactiviteiten etc. Vrijwilligers kiezen zelf bij welke groep ze zich aan willen sluiten. En sommige vrijwilligers vinden het leuk om af en toe mee te helpen met wat er op dat moment moet gebeuren. Vrijheid, blijheid!

Onderhoud
Op de bloemenweide, het pompoenen-/ aardappelveld en op de taluds groeide veel gras en dat moest voor een deel verwijderd worden om de bloemen meer ruimte te geven. Het gras ligt nu op een composthoop waar straks flespompoenen op kunnen groeien. Om de wintereik liggen nu boomschijven.
De containerkeet is weer netjes opgeruimd.

Moestuin
In de moestuin groeide veel onkruid. Nu er gewied is, kan er gezaaid worden in de verschillende bedden. Inmiddels zijn er al uien, tuinbonen, zomerwortels, radijs en bietjes gezaaid. De komende weken wordt er nog meer gezaaid. Zo komt er een veld met broccoli, er komen aardappels, mais, erwtjes, bonen etc.
Piet heeft een bak gemaakt om in voor te zaaien. De plantjes kunnen we later verspenen. Zo weten we straks nog wat waar staat, want het idee is om alles door elkaar te zetten. Dus geen saaie rijen met de dezelfde groente, maar veel afwisseling. Dat past bij de Samentuin.

Keukenkruiden
De bedden met keukenkruiden liggen er weer netjes bij. Onkruid eruit, ruimte voor de kruiden om uit te schieten. Straks zijn er weer volop geurende kruiden voor in de keuken.

Geneeskrachtige kruiden
Ook de bedden met geneeskrachtige kruiden zijn schoongemaakt. We zijn druk bezig met weerbestendige naambordjes. De bordjes die we hadden, konden niet tegen wind en regen. Ook de borden met de werking, zoals luchtwegen, hart- en vaatziekten, weerstand etc. krijgen een opknapbeurt. Daarnaast maken we een overzicht van de werking van de verschillende kruiden. Longkruid, hartgespan en smeerwortel zijn al besproken. Calendulan staat nog op de agenda.

Fruitgaard
In onze fruitgaard staan appel-, peren-, pruimen-, kersen-, perziken- en abrikozenbomen. Als ze niet in bloei staan, is moeilijk te zien welke bomen het zijn. Carla heeft bordjes geschilderd met de verschillende fruitrassen erop en Ad heeft ze op de boompalen geschroefd.

Sponsorbord
De Samentuin heeft geen eigen inkomsten en is afhankelijk van sponsors. Verschillende instanties en bedrijven hebben ons gesponsord. Om hen hiervoor te bedanken hebben Wim en Piet een sponsorbord gemaakt. Het hangt op de containerkeet.

Natuureducatie
Groep 7 van basisschool de Rank kwam dit schooljaar voor de tweede keer naar de Samentuin voor het natuureducatieproject ‘Het Tuinspoor’. De eerste keer was in oktober. Ze kregen opdrachten om in groepjes van 4 te maken. Tjeerd leidde de bijeenkomst en werd hierbij ondersteund door de leerkracht, ouders en door Ted en Carla. Zo konden de kinderen verder met planten en zaaien in hun moestuintje, kregen ze een opdracht over de takkenril, leerden werken met het kompas, mochten waterdiertjes vangen met een schepnet en de diertjes op zoekkaarten proberen te vinden. Ook hadden ze een opdracht over grassen en mochten ze een fruitboom uitkiezen en deze heel goed bekijken en natekenen en zochten ze waterplanten in de sloot. Met een korte pauze rond de vuurkorf en een oud verhaal dat Tjeerd vertelde over de wintereik en de meester die jarig was, kon de ochtend niet meer stuk. Half juni komen ze voor de laatste keer.

Meer weten of meedoen
Wil je meer weten of heb je zin om mee te doen? Mail dan met samentuinvrijhoeve@gmail.com of loop eens binnen. Op het moment zijn er regelmatig vrijwilligers aan het werk die je rond kunnen leiden.  

Op dit moment hebben we nog geen vaste openingstijden, maar we willen het komende seizoen een aantal dagen in de week open gaan voor publiek. Hiervoor gaan we werken met een vrijwilligerspoule. Vind je het leuk om een dagdeel per week of per 2 weken de tuin mee open te houden? Meld je dan aan via bovenstaand e-mailadres.

 samentuinvrijhoeve  Uncategorized Plaats een reactie   3 Minutes“Lekker bezig in de Samentuin” bewerken

Weer aan de slag in de Samentuin

Eindelijk is het zover, het is lente! We zijn weer aan het werk in de Samentuin. Snoeien en bomen planten, schoonmaken van de moestuinbedden, kruidentuinen en borders, repareren en de bijen verzorgen. Het nieuwe tuinseizoen komt eraan!

Elzen snoeien

Snoeien
Aan de oostkant van de Samentuin zijn de elzen gesnoeid. De elzentakken zijn verwerkt in een takkenhaag langs de slootkant. Er was veel belangstelling voor de ‘katjes’. Voorbijgangers vroegen regelmatig of ze er mee mochten nemen. De grotere stammen liggen op een stapel.

Ook de fruitbomen zijn gesnoeid. Om te laten zien hoe dit in zijn werk gaat hebben Hans, Tjeerd en Ted een informatief filmpje gemaakt.

Schoonmaken, ontgrassen en mulchen
De moestuinbedden waren helemaal dichtgegroeid met gras, weegbree, muur en andere planten. Ook zaten er nog oude kolen en knollen in de grond. We zijn druk bezig geweest met het ontgrassen en verwijderen van plantjes. De verwijderde plantjes laten we op de aarde liggen, deze dienen als mulch om de grond te verrijken en verdroging te voorkomen. Nu kunnen we weer gaan zaaien en planten zodat we over een tijd weer kunnen oogsten en genieten van de heerlijke groenten.

Ook de kruidenbedden met geneeskrachtige- en keukenkruiden kwamen aan de beurt. Het was een hele klus om het gras te verwijderen en de woekerplantjes eruit te halen om vervolgens weer te gebruiken als mulch.

Bijen
De bank waarop de bijenkasten staan, is verbreed zodat er ruimte is voor een derde kast. Ook de showkast krijgt hier een plekje. Deze kast heeft plexiglas wanden zodat je de bijen aan het werk kunt zien. De bijen vliegen nu al flink rond, startklaar om de bomen en planten in de Samentuin te bestuiven. Onze enthousiaste imkers Henk en Bert leren steeds meer over en van de bijen.

Reparatie
Natuurlijk gaat er weleens iets stuk. Zo was de bodem onder een van de plantenbakken uitgevallen. Piet heeft de plantenbakken verstevigd en Ad heeft de poort gerepareerd zodat hij goed open blijft staan.

Natuureducatie en groene dagbesteding
Half april hopen we weer te starten met het natuureducatieproject ‘Het Tuinspoor’. Leerlingen van groep 7 van de Rank komen dan naar de Samentuin om in groepjes van vier aan natuuropdrachten te werken. Het motto is: ‘ontdekken, beleven en ervaren.’ De vorige bijeenkomst was een groot succes.

Malin komt regelmatig met de bewoners van het Thomashuis naar de Samentuin. Als de Coronamaatregelen versoepeld worden, kunnen ze meedoen aan natuuractiviteiten.

Marij, Elly en Janke hebben volop plannen voor de bewoners van Elzenhoven, maar ook hier geldt nog even een pas op de plaats. Als het weer kan, kunnen de ouderen onder begeleiding van vrijwilligers naar de Samentuin komen om b.v. lavendelzakjes te maken, de plantjes in de verhoogde plantenbakken te verzorgen of gewoon lekker in het zonnetje zitten met een kopje koffie of thee en genieten van de tuin. Nu de paden verhard zijn met een leemlaag is de Samentuin toegankelijker voor mensen met rollators en rolstoelen.

De tuin komt tot leven
Overal waar je kijkt zie je de plantjes opkomen, de bomen in bloesem staan, de vogels vliegen, de bijen rondzoemen, de eenden kwaken. En ook onder de grond is er volop leven; wormen, kevers en mollen. Die voelen zich ook thuis in de Samentuin. De tuin is er voor iedereen.

Vrijwilligers
Onze enthousiaste vrijwilligers zetten zich in voor de Samentuin. Of het nu klussen of tuinieren is, het beheren van de financiën of het onderhouden van contacten met de gemeente en aannemers, communicatie of het verzorgen van de bijen, ieder draagt zijn steentje bij.

Meer weten of meedoen
Wil je meer weten of heb je zin om mee te doen? Mail dan met samentuinvrijhoeve@gmail.com of loop eens binnen. Op het moment zijn er regelmatig vrijwilligers aan het werk die je rond kunnen leiden.  

Op dit moment hebben we nog geen vaste openingstijden, maar we willen het komende seizoen een aantal dagen in de week open gaan voor publiek. Hiervoor gaan we werken met een vrijwilligerspoule. Vind je het leuk om een dagdeel per week of per 2 weken de tuin mee open te houden? Meld je dan aan via bovenstaand e-mailadres.

 samentuinvrijhoeve  Uncategorized Plaats een reactie   3 Minutes“Weer aan de slag in de Samentuin” bewerken

De paden op…

Eindelijk is het dan zover: de paden zijn klaar. De sloten zijn schoon, de bloemenweide is gemaaid en verschraald, ons tuinmeubilair is uitgebreid en er zijn nieuwe bomen geplant.

De bloemenweide verschralen

De paden zijn klaar
Wat is het fijn dat de firma van Wijlen is geweest om de wandelpaden te egaliseren en te bedekken met een dikke laag leem. Nu is de Samentuin ook toegankelijk voor mensen met rollators en rolstoelen en voor ouders met kinderwagens.

Meubilair
Onze handige vrijwilliger Piet heeft tafels en banken gemaakt die we kunnen gebruiken voor allerlei activiteiten, zoals: dagbesteding voor ouderen, natuureducatie voor basisschoolleerlingen en voor workshops die we, als Corona het weer toelaat, willen organiseren.

Bomen
We hebben enkele fruitbomen die het niet gehaald hebben, vervangen door nieuwe en Hans en Yolande schonken enkele fruitbomen.
Sandra Oerlemans en haar vriendinnen hebben een tamme kastanje en een bankje geschonken. Nu kan Sandra vanaf het bankje rustig van de samentuin genieten.

Sloten schoonmaken
We zijn verplicht om de sloot aan de zuidzijde van de samentuin zelf schoon te houden. Dat was een flink karwei, maar de vrijwilligers hadden er plezier in.

Bloemenweide
De bloemenweide is gemaaid en ‘verschraald’. Dit is nodig om vergrassing te voorkomen waardoor er in het voorjaar meer bloemen opkomen.

Bijen
Onze imkers Bert en Henk doen er alles aan om de bijen goed de winter door te krijgen. Er worden 2 nieuwe F1 koninginnen aangeschaft. Zo kunnen ze toewerken naar een F1-volk. Dit wordt gepromoot door de Nederlandse bijenvereniging. De Carnicabij, die we in de Samentuin hebben, kenmerkt zich door een vroege en snelle voorjaarsontwikkeling, een grote haaldrift en vooral door het zachtaardige karakter. De bijenkasten staan in weer en wind en hebben hiervan veel te lijden. Hiervoor zoeken we een oplossing.

Poort en naambordjes
Het zag er zo mooi uit, maar de steentjes die de naam Samentuin Vrijhoeve vormen op het bord bij de poort, vallen er steeds af. Hier moeten we iets anders voor verzinnen. Dit geldt ook voor de naambordjes bij de kruiden.

Vrijwilligers
Onze enthousiaste vrijwilligers zetten zich in voor de Samentuin. Of het nu klussen of tuinieren is, het beheren van de financiën of het onderhouden van contacten met de gemeente en aannemers, communicatie of het verzorgen van de bijen, ieder draagt zijn steentje bij.

Meer weten of meedoen
Wil je meer weten of heb je zin om mee te doen? Mail dan met samentuinvrijhoeve@gmail.com of loop eens langs. Op het moment is de tuin in winterstand en vanwege Corona mag er maar een beperkt aantal mensen aanwezig zijn. In maart hopen we weer van start te kunnen gaan.

Op dit moment hebben we nog geen vaste openingstijden, maar we willen het komende seizoen een aantal dagen in de week open gaan voor publiek. Hiervoor gaan we werken met een vrijwilligerspoule. Vind je het leuk om een dagdeel per week of per 2 weken de tuin mee open te houden? Meld je dan aan via bovenstaand e-mailadres.

 samentuinvrijhoeve  Uncategorized Plaats een reactie   2 Minutes“De paden op…” bewerken

Samentuin Vrijhoeve wint Kern met Pit-trofee Brabant

Overhandiging bloemen
Overhandiging collage Samentuin
Overhandiging bordje Kern met Pit
Overhandiging cheque
Overhandiging Kern met Pit-trofee

Vrijdag 22 januari ontvingen we het predicaat Kern met Pit en 1000 euro voor onze Samentuin. Op 23 januari wonnen we ook nog de Brabantse trofee van Kern met Pit en kregen we nog een extra cheque van 1500 euro voor het beste Brabantse buurtinitiatief.  Kern met Pit is een organisatie die mensen uitdaagt binnen een jaar hun droom voor de buurt te realiseren en biedt hierbij ondersteuning aan op diverse vlakken.

Vrijdag kwam Ardwin Lantain van Kern met Pit naar Samentuin Vrijhoeve. Hij overhandigde een mooie bos bloemen aan secretaris Anita de Graaff en hij kreeg van haar namens de Samentuin een fotocollage van onze activiteiten. Penningmeester Hans Gremmen kreeg een cheque van 1000 euro en voorzitter Ted Elschot kreeg een bordje met het predicaat Kern met Pit. Wethouder Ronald Bakker was namens gemeente Waalwijk aanwezig.

Zo’n tien mooie buurtinitiatieven deden mee aan de wedstrijd voor de Brabantse Trofee.
Zaterdagmorgen 23 januari hielden Malin, Lotte en Ted via Zoom in 3 minuten een pitch over de waarde van de Samentuin en vertelden waarom de Samentuin zo’n belangrijk sociaal en groen project is. Wethouder Bakker was ook ingelogd en chatte ‘Samentuin Vrijhoeve Go!’ De jury, met daarin o.a. Wim Daniëls, was vooral onder de indruk van de breedte van ons project en het feit dat het aan zoveel doelgroepen de ruimte biedt. Ook de diverse elementen en dubbele functies in de tuin, zoals de wadi voor de waterhuishouding, vonden zij bewonderenswaardig. Naast het jury-oordeel was ook het aantal mensen dat op ons gestemd heeft via sociale media een factor die meewoog. Heel erg bedankt stemmers!

Diezelfde zaterdagmiddag nog bracht Ardwin Lantain van Kern met Pit alweer zijn tweede bezoek van deze week aan de Samentuin om ons de trofee en een overheerlijke slagroomtaart te overhandigen. Nu kunnen we volop aan de slag met het composttoilet en het mosdak op de keet! 

En wie weet maken we, nu we door zijn naar de landelijke verkiezing voor het beste buurtinitiatief, nog kans op de Gouden Pit en 3000 euro.Want als trofeewinnaars gaan we door naar de landelijke finale van Kern met Pit tijdens het We doen het Samen! Festival op 5 juni 2021.

De tuin is nu nog in winterstand, maar binnenkort beginnen we weer met de voorbereidingen voor het komende tuinseizoen. Wil je meer weten over de Samentuin, op deze blog vind je alle informatie. Lijkt het je leuk om vrijwilliger te worden, mail dan met samentuinvrijhoeve@gmail.com of loop een keer binnen op de Samentuin achter de brandweerkazerne.

 samentuinvrijhoeve  Uncategorized Plaats een reactie   2 Minutes“Samentuin Vrijhoeve wint Kern met Pit-trofee Brabant” bewerken

Het Tuinspoor – natuureducatie basisschool

Eindelijk was het dan zover. Leerlingen van groep 7 van basisschool De Rank kwamen naar Samentuin Vrijhoeve voor de start van natuureducatieprogramma ‘Het Tuinspoor’. Hierbij staat alles in het teken van samen ontdekken, beleven en ervaren. De kinderen genoten ervan om met elkaar in de natuur bezig te zijn.

Welkom en uitleg
Zintuigen

Welkom
Na een korte uitleg over de Samentuin en het programma konden de leerlingen in 5 groepjes van 3 of 4 aan de slag. Ieder groepje had een rugzak met opdrachten en werkbladen en alle benodigde materialen. Van potloden en een thermometer tot loeppotjes en zoekkaarten.

Opdrachten
Ze mochten in hun eigen moestuintje aardbeien, tuinbonen, knoflook en uien planten, de temperatuur van de bodem meten, met behulp van zoekkaarten paddenstoelen, bodemdiertjes en bomen herkennen en tekenen, het weer observeren en hun zintuigen gebruiken. De opdracht over bodemdiertjes was een succesnummer. Want wat is het leuk om een regenworm over je hand te laten kruipen en in een loeppotje te observeren.

Enthousiast
Na een korte pauze rond een houtvuurtje gingen ze enthousiast verder met de opdrachten. Dat was nog even aanpoten. Het was mooi om te zien dat de kinderen zo genoten. Tijdens de afsluiting gaven ze nog tips en tops voor de volgende keer. In april komen ze weer naar de tuin. Dan kunnen ze zien hoe hun moestuintje erbij staat. Maar eerder langskomen mag natuurlijk ook!

 samentuinvrijhoeve  Uncategorized 2 reacties   1 Minute“Het Tuinspoor – natuureducatie basisschool” bewerkenZoek naar:

Tags

aanvraag vergunningbasisschool de Rankbasisschoolleerlingenbeste idee van Waalwijkbijenbiologisch bloemzaadBiotuin TilburgbloemenweideBuurtmoestuin Korvelconceptaanvraag wijziging bestemmingsplancontainercursus ecologisch moestuinierendagbestedingecologische kruidentuinecologisch tuinierenecotuindagenecotuinenElzenhovenfruitbomengemeente waalwijkgeneeskrachtige kruidengroen middelpuntgrondwerkgrondwerkzaamhedenhoutsnippersimkerinformatiebijeenkomstinsectenhotelinterviewJeroen’s Magical GardenJos DilvenKern met Pitkeukenkruidenkijkdagkruidentuinkruidentuinbeddenkruidentuin witte kasteel Loon op ZandleefbaarheidmoestuinmülchenNationale Zaaidagnatuureducatieopen dagouderenpaddenpoelpadenPermatuin de Hoge Raamplantengiftpoortpresentatierondleiding kruidentuinsamentuinsamentuin de zwollemoersamentuinspelensamentuin vrijhoevesamenwerkenschoolmoestuinierensituatietekening ecologische samentuin VrijhoevesproeienstartbijeenkomstStichting Social EnergyThomashuistuinontwerpVan WijlenveiligheidVeltVelt-ecotuindagenvoedselbanken voor bijenvolkstuinVolkstuinvereniging Hoflaan Tilburgvrijwilligersvrijwilligersactiviteitenworkshopszaaienzaaitips

Samentuin Vrijhoeve

Blog op WordPress.com.