Natuureducatie

Samen met Basisschool De Rank verzorgt de Samentuin ieder jaar het educatieve programma Het Tuinspoor. 4 keer per jaar nemen de leerlingen van groep 6 deel aan een leerzame ochtend waarbij ze in de tuin en in de vijver (de ‘wadi’) spelenderwijs leren kijken en ontdekken van hetgeen de natuur te bieden heeft. De kinderen krijgen ook stukjes moestuin toebedeeld die ze tijdens het schooljaar kunnen onderhouden.

Andere basisscholen zijn ook welkom op de Samentuin en in overleg kunnen deze scholen ook Het Tuinspoor onderdeel maken van hun natuureducatie. Ook zijn zij welkom om anderszins de Samentuin bezoeken.

21 september 2022: Nieuwe groep 6 van de Rank begint aan het Tuinspoor

Omdat de regen op woensdag 14 september met bakken uit de hemel viel, was het nieuwe Tuinspoor van Groep 6 van De Rank uitgesteld naar 21 september. Dit bleek een heel goed idee, want nu kon de nieuwe groep leerlingen onder een stralende zon kennismaken met de Samentuin. Vrijwilligers Tjeerd, Ted, Hans en Anja vingen de kinderen op die onder leiding van juf Janneke met een aantal ouders ruim voor half 10 op de Samentuin waren.

Het programma was weer een beetje aangepast en werd weer enthousiast ontvangen door jong en oud. Leren kijken naar grond en de groei en bloei van bloemen, planten, groenten, vogels, insecten en waterdiertjes en ook proeven, voelen en luisteren als dat uitkomt. Vooral frambozen en appeltjes plukken en proeven was heel populair.

Zongerijpte frambozen met heel veel smaak in overvloed

Met behulp van de materialen die in het rugzakje zaten, zoals het loeppotje, konden de kleine natuuronderzoekers grondig aan het werk.

 Omdat het toch nog een beetje fris was, had Ted de kachel aangestoken met hout dat gesprokkeld was vanuit de Samentuin.

Met een mooi bosje bloemen weer naar huis

Het was weer een echte ontdekkingsreis waarbij de jeugdige leerlingen vooral door eigen onderzoek weer wat dichter bij de natuur zijn gekomen.

15 juni 2022: Laatste gedeelte van Het Tuinspoor voor Groep 6 van de Rank

Groep 6 van de Rank kwam voor de vierde en laatste keer in hun schooljaar naar de Samentuin. De ochtend stond in het teken van oogsten van hun zelf gezaaide en geplante groente en fruit, de bijen waar Henk hen van alles over vertelde, ervaren hoe hondsdraf de pijn van  brandnetels weg kan nemen, het nut van rode klaver en van de els en er een tekening van maken en meer leren over de wereldbevolking en voedsel. Tjeerd deed het woord. Het was prachtig weer en de kinderen waren in groepjes van 4 weer enthousiast bezig met de opdrachten. Ze vonden het heel leuk dat ze dit jaar mee mochten doen aan ‘Het Tuinspoor’. Voor Carla was het de laatste keer dat zij Het Tuinspoor mee-organiseerde. Haar plaats wordt nu overgenomen door Hans Gremmen. Hans is vanaf komend schooljaar de contactpersoon voor de scholen. Carla kreeg als dank een zelfgemaakt boekje met leuke berichtjes van de kinderen van groep 6 en werd door de andere werkgroepleden Tjeerd en Ted bedankt voor haar geweldige inzet. Zij kreeg mooie bloemetjes en lekkere chocola van Anja. Gelukkig blijft Carla nog wel actief in de moes-en kruidentuin.

21 april 2022: Bezoek Basisschool de Krullevaar

Donderdag 21 april kwam Basisschool de Krullevaar naar de Samentuin voor natuureducatie. In de ochtend kwamen de jongste leerlingen onder begeleiding van hun ouders en leerkrachten. Ze kregen opdrachten waarbij alle zintuigen aan bod kwamen. Ze genoten ervan om een kabouterhuis te maken van natuurlijke materialen. En ook vonden ze het leuk om waterdiertjes en bodemdiertjes te onderzoeken en de mol en de eend op te sporen. Ook zochten zij naar prooidieren en snuffelden ze in de kruidentuin en nog op veel meer plaatsen!

’s Middags kwam de bovenbouw in de Samentuin. De kleindochter van twee van onze vrijwilligers gaf samen met haar opa een mooie spreekbeurt over bijen (waarvoor zij later op school een 10 kreeg!). Daarna tekenden de leerlingen een fruitboom, zochten waterplanten en visten waterdiertjes uit de sloot. Ze zochten nog een vogel met een helmpje en een stropdasje, werkten met een kompas en kregen ook nog een kleurrijke uitleg over de bijen.

Totaal zijn zo’n 57 enthousiaste leerlingen van De Krullevaar op bezoek geweest. De vaste werkgroep kreeg veel hulp van 3 andere vrijwilligers. Helaas mochten we in verband met de privacy geen foto’s maken waar kinderen herkenbaar opstonden.

13 april 2022: derde bezoek in het kader van Het Tuinspoor voor Groep 6 van de Rank

Op woensdag 13 april 2022 kwamen 23 kinderen van basisschool de Rank uit groep 6 met hun juf Janneke en een aantal ouders naar de Samentuin in het kader van het ‘Tuinspoor’. Dit is het natuureducatie programma van de Samentuin en bestaat uit 4 onderdelen. Deze woensdag was het derde bezoek. Het was super gezellig en leerzaam. De kinderen waren bijvoorbeeld druk bezig met waterdiertjes, waterplanten en tuinvogels herkennen. Ook waren de creatieve jongens en meisjes bezig met het tekenen van de fruitbomen, de struiken en vogels.

Ook is er gezaaid zoals sla, aardappels en radijs. Tjeerd vertelde ook nog een mooi verhaal over het winterkoninkje. Het was dus een gevarieerde en zeer leerzame ochtend.
/

Natuureducatieproject ‘Het Tuinspoor’
Woensdag 16 juni 2021 was de laatste sessie van ‘Het Tuinspoor’ van het schooljaar. De leerlingen van groep 7 van Basisschool de Rank mochten wat ze gezaaid en geplant hadden, zelf oogsten. Lekkere aardbeien, bessen, sla, aardappels, tuinbonen, radijs, uien en knoflook. In groepjes van 4 konden ze de opdrachten maken. Die gingen deze keer over de bijen, wereldbevolking en voedsel, rode klaver, oorwormen, hondsdraf en de els. Onder leiding van Tjeerd en met hulp van Ted en Carla, hun leerkracht Martin Lam en ouders genoten de kinderen weer van het samen bezig zijn op de tuin. Tijdens de pauze vertelde Tjeerd weer een mooi verhaal. 15 september komt groep 6 van de Rank naar de tuin.