Over

Samentuin Vrijhoeve is een ecologische buurttuin in de wijk Vrijhoeve in hartje Sprang-Capelle. Een tuin waar de natuur de ruimte krijgt en waar biodiversiteit bevorderd wordt. Een groep van enthousiaste buurtbewoners beheert samen het perceel van bijna 4000 m2. Het idee van de Samentuin is dat iedereen uit de wijk welkom is om te komen tuinieren of te klussen, te wandelen en te genieten van de natuur, nieuwe ervaringen op te doen en elkaar te ontmoeten. Een tuin voor en door buurtbewoners! Met natuuractiviteiten voor jong en oud. Bezoekers van buiten de wijk zijn natuurlijk ook welkom!

Ontstaansgeschiedenis
Ecologische Samentuin Vrijhoeve is ontstaan uit een initiatief van Malin Wittebol. Zij won met haar idee voor een ecologische kruidentuin in de wijk Vrijhoeve in september 2017 een geldprijs voor het Beste Idee van Waalwijk.
Er werd een enthousiaste werkgroep opgericht. Het tuinontwerp kwam tot stand.

De werkgroep werd onderdeel van Velt vzw, de vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren, en organiseert activiteiten onder deze naam. Velt vzw huurt het perceel van de Samentuin voor een symbolisch bedrag van de Gemeente Waalwijk voor een periode van 10 jaar; tot september 2029. Velt ondersteunt ons bij het realiseren van de samentuin door middel van advies, cursussen enz.

Na ruim 2 jaar onderhandelen over de locatie, kon eind 2019 de eerste spade in de grond op het terrein ten zuiden van de brandweerkazerne. We konden starten met het grondwerk en met de inrichting van de Samentuin.

Een natuurlijke tuin in gezamenlijk beheer
De Samentuin is een aantrekkelijke parkachtige omgeving voor alle buurtbewoners, jong en oud, en met verschillende achtergronden. Een plek waar de natuur de ruimte krijgt en biodiversiteit bevorderd wordt dankzij de ecologische wijze van ontwerp en beheer. Een ecologische tuin houdt rekening met de menselijke behoeften en draagt bij aan meer natuur, herstel van het landschap en een schoner milieu.

In een ecologische tuin kiezen we planten die zijn aangepast aan de grondsoort en aan de omstandigheden. Er is ook plaats voor spontane natuurplantensoorten die zich vanzelf vestigen, insecten en dieren.
We gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest, beperken het energie- en waterverbruik en streven naar een minimum aan tuinafval.

Er zijn geen individuele tuintjes, maar we beheren en onderhouden gezamenlijk de hele oppervlakte. Zo wordt het tuinafval gecomposteerd en mulchen we de tuin om de bodemkwaliteit te vergroten en het watergebruik te beperken. De oogst wordt verdeeld onder de vrijwilligers of gebruikt om een activiteit voor de wijk aan te bieden, zoals ‘Veel Soeps’, waarbij buurtbewoners worden uitgenodigd om soep van het land te komen eten.

Inrichting van de tuin
In de Samentuin vind je een moestuin, een kruidentuin voor geneeskrachtige- en keukenkruiden, een fruitgaard en borders met heesters en wilde planten en bloemen.
In de takkenril kunnen kleine dieren zoals egels, vogels en muizen zich schuilhouden en er is een wadi voor amfibieën. Bloemen brengen geur, kleur en voeding voor het Carnica bijenvolk dat zich heeft gevestigd in de bijenkasten op het talud, begeleid door twee imkers uit de wijk.
En in het insectenhotel, ingenieus in het talud gebouwd, kunnen duizenden gasten per jaar terecht.
Voor de vrijwilligers is er een keet en een terras.

De Samentuin is een gevarieerd landschap van mens, dier en plant.

Natuureducatie en groene dagbesteding
Het doel van de Samentuin is om mensen uit de wijk samen te brengen, maar ook educatie en groene dagbesteding aan te bieden. Zo is er een breed natuureducatieprogramma ontwikkeld voor de kinderen van groep zes van Basisschool de Rank. Steeds meer scholen brengen georganiseerd een bezoek aan de tuin. Er worden cursussen en workshops op het gebied van ecologisch tuinieren aangeboden aan vrijwilligers en/of buurtbewoners.

De bewoners van Woonzorgcentrum Elzenhoven en andere oudere mensen uit de wijk, kunnen terecht op de Samentuin voor een wandeling of natuuractiviteit. De tuin is toegankelijk voor mensen die minder mobiel zijn: er is een breed en verhard hoofdpad; er zijn verplaatsbare bankjes en verhoogde plantenbakken.

De bewoners van het Thomashuis aan de Zuidhollandsedijk komen regelmatig naar de Samentuin voor een aan hun mogelijkheden aangepaste natuuractiviteit.

Financiën
De Samentuin is afhankelijk van subsidies en sponsoring.  Donaties zijn gegeven door: Gemeente Waalwijk, Rabobank de Langstraat, Prins Bernhard Cultuurfonds, VSB fonds, Kern met Pit en lokale bedrijven zoals Aannemersbedrijf Van Wijlen B.V. Ook is Verheij Integrale Groenzorg een welkome sponsor van houtsnippers

Vrijwilligers
Steeds meer enthousiaste vrijwilligers werken dagelijks in de Samentuin, zowel fysiek op de tuin als achter de schermen.
De tuin wordt steeds mooier. De tuin leeft!

Wil je meedoen? Dat kan altijd. Je bepaalt zelf hoe vaak en wanneer je mee wilt helpen op de Samentuin. Heb je interesse in een bepaald onderdeel van de tuin, zoals: kruidentuin, moestuin, natuureducatie of dagbesteding of kun je goed klussen, mail dan naar samentuinvrijhoeve@gmail.com.

Coronavirus
Er zijn geen restrictieve maatregelen meer van toepassing.

Openingstijden en contact
De Samentuin is geopend op woensdag- en zaterdagmiddag van 14.00 – 16.00 uur en als er vrijwilligers aan het werk zijn.

Website: samentuinvrijhoeve.com

Mail: samentuinvrijhoeve@gmail.com 

Dagelijks bestuur
Contactpersoon: Ted Elschot (06-51773454)
Secretaris: vacature
Penningmeester: Wim Mutsaers

Bij calamiteiten op het terrein, bel:
Ad Willemse (06-49415921) of Ted Elschot (06-51773454)

Webredactie: Yolande Honhoff

voeg een nieuwe pagina toe.