Samentuinspelen

Samentuinspelen 2022

Om 1 uur kwamen de eerste deelnemertjes al door de poort en werden zij welkom geheten en met een naamsticker beplakt. Het weer was weer super en de stemming kwam er al meteen in!

De teamindeling werd door Hans gemaakt en met een beetje schuiven tussen de teams rood, blauw, geel en groen (sommige vriendinnetjes wilden graag bij elkaar, en sommige broertjes en zusjes niet!), waren de teams snel gevormd en was iedereen blij.

De teams waren herkenbaar aan hun klepjes die de kids zelf hadden versierd onder leiding van Marij en Marleen met allerlei afbeeldingen en soms met echte bloemetjes.

De teams werden begeleid door Harry, Hanneke en Anja van ContourDeTwern en door Theo van de Samentuin.

Theo staat bij zijn team

Een van de eerste spelletjes was balgooien. 10 blikjes die op een tafel stonden tegen de keet moesten worden omgegooid. Sommigen wisten de blikjes supersnel om te gooien, en bij anderen vlogen de ballen overal in het rond. Bert toonde steeds de souplesse met een glimlach om de blikjes weer goed te zetten.

Hans en Bert begeleiden het balgooien

Marij begeleidde samen met Marleen en Marion het knikkerverven. Het gaf zeer fraaie artistieke resultaten!

Salades maken was niet voor iedereen weggelegd. Daarom dat twee kinderen per groep van de vele groenten en fruit die in de Samentuin groeien een fraai en lekker bordje opmaakten. Sema en Norah begonnen met het maken van een frambozendressing over hun rijke salade die vanwege de overheerlijke smaak door de jury unaniem de eerste plaats toegedeeld kregen. Een goede tweede plaats was weggelegd voor Sophie en Sidra met hun prachtige en smakelijke opmaak met als basis een bedje van bladeren van de Oost-Indische kers, en met natuurlijk de superlekkere honing-mosterd dressing van Sophies zusje en Samentuinvrijwilligster Lotte.

Tijdens het salade maken gingen de andere kinderen met Hans mee naar het terrein van de Margrietruiters dat naast de Samentuin ligt. Daar vond de tomatenrace plaats waarbij de kids even weer hun energie kwijt konden. Het was weer een spannende race!

Het vissen en waterdragen ging niet zonder slag of stoot: een visnetje viel van de stok af, en de snijbietbladen leenden zich niet echt als waterkommetje. Desalniettemin schepte Tatum een prachtige waterschorpioen uit de sloot en wist menigeen toch de emmer aardig met water te vullen. Bovendien werden alle aanwezigen verrast met waterijsjes van Tatums opa Bert.

Tatum vangt een waterschorpioen terwijl Theo toekijkt

Hanneke, Anja en Harry van ContourDeTwern werden nog even in het zonnetje gezet door Yolande en hun werd als dank een potje van de eerste zomerhoning uit de Samentuin gegeven. Het was alweer de derde keer dat de Samentuin op hun enthousiaste medewerking konden rekenen. De voorbereidingen en de samenwerking zijn altijd even constructief en plezierig!

Na de natuurquiz waar iedereen heel serieus aan meedeed en de creativiteit van Hans voor met name de alternatieve antwoorden weer enorm bleek, volgde de prijsuitreiking. Na een spannende middag met heel veel strijd en plezier had uiteindelijk team rood gewonnen. Voor alle kinderen waren leuke attenties neergezet en de kinderen van de groepen die het hoogste scoorden, mochten het eerst uitkiezen.

Hanneke van ContourDeTwern denkt na over een moeilijke vraag tijdens de natuurquiz

Dank aan alle medewerkers van ContourDeTwern, vrijwilligers van de Samentuin, en aan alle kinderen en ouders en belangstellenden. Samen hebben we er weer een supergezellige dag van gemaakt in onze fraaie en lekkere Samentuin!

Samentuinspelen donderdagmiddag 20 augustus 2020

Om klokslag half twee gingen zo’n 20 enthousiaste kinderen in de leeftijd tussen 7 en 11 jaar van start met de SamentuinSpelen. De spelletjes waren georganiseerd door vrijwilligers van de tuin (Marij, Yolande en Hans) met de toegewijde en zeer nuttige steun van de zusjes Sophie en Lotte. Op de dag zelf hielpen ook andere vrijwilligers en Hanneke, Harrie en Anja van Contour de Twern mee om alles in goed banen te leiden.

Vier teams
De deelnemende jongens en meisjes werden in vier teams verdeeld die herkenbaar waren aan de kleur van hun sjerp, de naamsticker en de bloem die zij als eerste onderdeel van de spelletjes in de Samentuin hadden geplukt. Zo’n zelfde bloem werd ook in de map geplakt die de kinderen in de loop van de middag gingen vullen als aandenken aan deze zonovergoten middag. De goudsbloem, Oost-Indische kers en het Afrikaantje, allemaal geel-oranje van kleur,  bleken erg populair.

Aardappelestafette

De aardappelestafette die op het veld van de Margrietruiters werd gehouden, werd voorafgegaan door een korte inleiding over de aardappel. Tijdens de wedstrijd konden bijna alle kids een goede balans vinden tussen snel en heel evenwichtig over het gras lopen. Vooral Eva en Noah van team Rood hadden dit onderdeel opvallend snel onder de knie!

Knikkerschilderen
De kleurrijke kaften van de mappen werden onder de bezielende leiding van Marij en Marleen gemaakt door knikkers in een doos te laten rollen over een wit vel papier. Dit leidde tot heel mooie en verrassende resultaten voor vooral Fleur en Robin.

Limonade, snoep en koekjes

Limonade voor de dorst en snoep en koekjes voor de lekker maakte van dit creatieve onderdeel een klein feestje.

Kruidenlimonade maken

Voor het zelf limonade maken van kruiden uit de Samentuin renden de kids vervolgens de tuin in met de receptuur voor de 4 verschillende soorten limonade. Nadat alle teams weer terug waren bij de keet, maakten Elly en Yolande vier thermoskannen klaar voor de vier extracten.

Koolbladwaterrace

Bij het volgende spelonderdeel moesten kinderen met grote koolbladeren water overbrengen van een kruiwagen naar een emmer. Daarbij bewezen Ilja en Désiree hun teams Groen en Geel uitstekende diensten. En net als bij de aardappelestafette, was ook Keyano van team Rood heel handig bij dit spelletje.

Het waterdragen bracht op deze warme dag wat verkoeling.

Traktatie wethouder

Net als het verrassende bezoek van wethouder Dilek Odabasi die allerlei verschillende smaken waterijsjes meebracht. Ook voor de snelle Michelle van team Geel waren de ijsjes erg welkom. Een spannend intermezzo bij het waterdragen werd gevormd door de kikker die Pepijn had gevangen en die hij even aan de teams mocht laten zien.

Ruiken en proeven

Team Groen bleek niet alleen snel, maar ook helemaal correct toen de kinderen door te ruiken en te proeven de namen moesten raden van een aantal bloemen en kruiden. En ook Suus van team Blauw was heel vertrouwd met de plantjes. Al moet gezegd worden, dat Marion de kinderen, als die dat wensten, een beetje op weg heeft geholpen.

Schilderen met plantenverf

Toen de jongens en meisjes gingen schilderen met verf gemaakt van rode bietjes, spinazie en andere planten uit de Samentuin, kwamen de mooiste plaatjes tot stand. Ook Myrthe kon haar schitterende resultaat aan haar map toevoegen.

Juryrapport limonade

De jury had lovende woorden voor de vier limonades. Alhoewel de voorkeur van juryleden Ted en Anita naar de citroenlimonade uitging, was iedereen het erover eens dat alle limonades bijzonder goed van smaak waren en dat daarom alle teams 10 punten voor dit onderdeel hadden verdiend! Toen de teams daarna zelf de brouwsels mochten proeven bleek inderdaad dat de citroenlimonade, maar ook de cola, gemaakt van de colaplant en stevia, het eerste op waren.

Natuurquiz

De natuurquiz was het laatste onderdeel. Quizmaster Hans had ervoor gezorgd dat de onderwerpen van een aantal vragen eerder tijdens de middag aan de orde waren gekomen, zodat degenen die goed hadden opgelet extra punten konden halen. Dit gold bijvoorbeeld bij de vragen over de oogst van aardappelen en over de functie van bladeren. Vooral Marilène was erg geconcentreerd en hield nauwgezet de scores van haar team bij. Ook Sterre en Merlin toonden veel aandacht voor de quizvragen. Hun belangstelling voor de natuur kwam opnieuw naar voren toen zij twee dagen later hun logées meenamen om aan hen onze mooie tuin te laten zien.

Hans leest de vragen en meerkeuzeantwoorden op

Prijsuitreiking

De geslaagde en gezellige middag werd afgesloten met prijsjes en een persoonlijke map voor alle deelnemers. De jongens en meisjes van de winnende teams Blauw en Groen kregen een medaille uitgereikt en zij mochten als eerste een prijsje uitkiezen.

De trotse prijswinnaars!

Dankwoord

Dank voor de prettige samenwerking gaat uit naar Contour de Twern en alle Samentuinvrijwilligers die hebben meegeholpen, waaronder ook Ad die dit alles op meer dan 100 foto’s heeft vastgelegd. En naar Johan van Eersel van de Heemkundekring voor de prachtige en zeer professionele film die hij van deze bijzondere middag heeft gemaakt.
Met deze middag hebben we een eerste stap gezet om ook kinderen bij de Samentuin te betrekken. Alle reden om hem in de volgende zomervakantie te gaan herhalen!